Podium
NTR

Hommage aan componist en dirigent Pierre Boulez in Parijse bibliotheek

foto: challengerecords.com
  1. Klassiekchevron right
  2. Hommage aan componist en dirigent Pierre Boulez in Parijse bibliotheek

De Bibliothèque Nationale in Parijs brengt momenteel een hommage aan de Franse componist en dirigent Pierre Boulez (1929-2016). In de tentoonstelling getiteld ‘J’ai horreur du souvenir’ – ik haat herinneringen – is een deel van zijn nalatenschap te zien, waaronder foto’s, brieven, dagboeken, voorwerpen en partituren. De verzameling is een schenking van de familie van Boulez.

Een belangrijk item is een facsimile van Boulez’ spraakmakend werk voor alt en klein ensemble Le Marteau sans maître – De hamer zonder meester – uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het stuk combineert verschillende muziekstijlen, behalve de traditionele westerse muziek.

De titel van de tentoonstelling verwijst naar de uitspraak van de Franse poëet Paul Claudel, die ooit zei: “Ik haat het verleden! Ik haat herinneringen! Die stem die ik daarnet dacht te horen, diep in mij, achter mij. Het is niet achter mij, het is voor mij; als het achter mij was, zou het niet zo'n bitterheid en zo'n zoetheid hebben!”
Het tekent de fameuze Franse componist en theoreticus die gold als een van de boegbeelden van de moderne en postmoderne klassieke muziek.

De expositie is tot met 6 november 2022 gratis te bezichtigen in de François Mitterand galerie van de Parijse bibliotheek.

Luister ook de podcast over Pierre Boulez:

#9 - Markante Maestro's - Pierre Boulez

Gerelateerde podcast

Sterren van de ZaterdagMatinee

Sterren van de ZaterdagMatinee

Ster advertentie
Ster advertentie