Podium
NTR

Grammy awards: de winnaars

  1. Klassiekchevron right
  2. Grammy awards: de winnaars

Op zondag 26 januari zijn de Grammy Awards – de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen – uitgereikt. Ontdek wie in de prijzen zijn gevallen!

In de categorie Beste kamermuziek won de cd Orange van Caroline Shaw met het Attacca Quartet. In de categorie Beste orkest won Gustavo Dudamel met zijn Los Angeles Philharmonic. Hij krijgt de Grammy Award voor zijn opname van Sustain van Andrew Norman. Het is de eerste keer dat het werk is opgenomen op cd. De prijs voor beste vocaal album ging naar Joyce DiDonato. Zij kreeg de award voor haar cd Songplay, met daarop een breed scala aan liederen uit alle tijden, van Vivaldi (17e eeuw) tot Gene Scheer (1958 geboren).

Andere awards zijn gegaan naar:

Beste orkest opname
Norman – Sustain
Los Angeles Philharmonic o.l.v. Gustavo Dudamel

Beste opera opname
Picker – Fantastic Mr. Fox
Boston Modern Ochestra Project o.l.v. Gil Rose

Beste koor opname
Duruflé – Complete koorwerken
Houston Chamber Choir o.l.v. Robert Simpson

Beste kamermuziek/kleine bezetting
Shaw – Orange
Attacca Quartet

Beste solo album - instrumentaal
Marsalis – Vioolconcert en Fiddle Dance Suite
Nicola Benedetti [viool] & Philadelphia Orchestra o.l.v. Cristian Măcelaru

Beste solo album – vocaal
Songplay
Joyce DIdonato + ensemble

Beste hedendaagse compositie
Higdon – Harp concert

In de categorie Beste arrangementen heeft het Metropole Orkest een Grammy gewonnen.

Filmmuziek

De IJslandse componiste Hildur Guðnadóttir heeft weer een grote muziekprijs gewonnen. Na een Golden Globe voor haar soundtrack voor de film Joker, heeft ze nu een Grammy gewonnen in de categorie Beste score soundtrack visuele media voor haar soundtrack voor de dramaserie Chernobyl. Ze is ook genomineerd voor een Oscar voor haar muziek voor Joker. Op 9 februari weet ze of ze deze grote prijs ook in ontvangst mag nemen.

John Williams viel voor de 25e keer in de prijzen. Deze keer mocht hij een Grammy in ontvangst nemen in de categorie Beste instrumentale compositie voor Star Wars: Galaxy's Edge Symphonic Suite. Op 9 februari zal hij strijden tegen Guðnadóttir voor een Oscar.

Ster advertentie
Ster advertentie