Podium

Staatssecretaris Cultuur en Media komt met herstelplan voor cultuursector

NTR
foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Staatssecretaris Cultuur en Media komt met herstelplan voor cultuursector

Extra steun voor makers, campagnes moeten meer mensen naar theater lokken en aandacht voor jongeren.

De cultuursector moet miljoenen extra steun krijgen. Dat schrijft Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media in een herstelplan dat ze vandaag naar de Tweede Kamer stuurde. Dit jaar gaat het structureel om €135 miljoen en daarna loopt het op naar €170 miljoen extra per jaar voor cultuur.

In het herstelplan richt Uslu zich vooral op de makers; er moet weer werk komen. Ook maakt ze zich zorgen om de kaartverkoop bij musea, theaters en concertzalen. Het publiek aarzelt nog. Publiekscampagnes moeten mensen weer aanmoedigen een bezoek te brengen aan al die culturele instellingen. Jongeren krijgen daarbij extra aandacht.

In een interview met Dagblad Trouw zegt Uslu:

Quote

We hebben in dit land een vreemde relatie met cultuur. We eigenen het ons niet toe. Het gaat al snel over frames, zoals dat kunst iets voor de linkse elite zou zijn. Terwijl in een bandje spelen of in een koor zingen óók cultuur is.

Gunay Uslu

Volgens de staatssecretaris schiet Nederland ‘in de basis tekort’, door in het onderwijs te weinig aandacht te besteden aan cultuur. Ze belooft de komende jaren, ook binnen het kabinet, ‘een lopende ambassadeur’ voor de culturele sector zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie