Podium
NTR

Slagwerker Martin Grubinger (40) verruilt concertzaal voor collegezaal

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Slagwerker Martin Grubinger (40) verruilt concertzaal voor collegezaal

Hij had het al eerder aangekondigd, maar nu is het zover: de Oostenrijkse slagwerker Martin Grubinger heeft een punt gezet achter zijn loopbaan als solo-slagwerker. Op zondag 27 augustus gaf hij zijn allerlaatste concert. Hij is pas 40.

Grubinger is - of eigenlijk wás - één van de meest virtuoze slagwerkers ter wereld. Hij speelde in grote zalen wereldwijd. Afgelopen maart kwam hij nog naar het Concertgebouw in Amsterdam, voor zijn debuut daar. Dat was voor de NTR ZaterdagMatinee. Maar nu is het dus voorbij, na 25 jaar musiceren op topniveau.

Hij gaat vanaf september geschiedenis studeren! Tijdens de ZaterdagMatinee zei hij een diepe duik te willen maken in dat onderwerp, om meer te begrijpen over de relatie tussen maatschappij, politiek en ook muziekgeschiedenis. De geschiedenis helpt je inzicht te krijgen in de toekomst, vindt Grubinger.

Martin Grubinger over zijn studie en de droom daarachter

Hij blijft ook les geven, in zijn thuisland Oostenrijk. En hij lanceert in september officieel zijn app MyGroove. Daarmee kunnen beginnende popmusici leren om in een band te spelen. Grubinger als popmuzikant dus. Overdracht aan de jonge generatie vindt hij belangrijk, zei hij in maart. Er zijn voor slagwerk zo veel mooie stukken geschreven in de afgelopen 25 jaar. De jonge generatie moet die leren kennen en de muziek blijven spelen.

Martin Grubinger over overdracht aan de jonge generatie

Ster advertentie
Ster advertentie