Podium
NTR

Víkingur Ólafsson ontvangt Rolf Schock Prize 2022

foto: deutschegrammophon
  1. Klassiekchevron right
  2. Víkingur Ólafsson ontvangt Rolf Schock Prize 2022

De IJslandse pianist Víkingur Ólafsson heeft een belangrijke Zweedse prijs ontvangen: de Rolf Schock Prize in Musical Arts. De prijs, ter waarde van zo’n 50 duizend euro, wordt om het jaar uitgereikt aan mensen die een bijdrage hebben geleverd aan wetenschap, beeldende kunst en muziek.

De IJslandse pianist ontvangt de prijs “voor zijn baanbrekende en succesvolle bijdrage aan de ontwikkeling van klassieke muziek”, aldus de Schock Foundation. "Ólafsson is een van de meest creatieve en innovatieve muzikanten van onze tijd. Met elk muziekstuk creëert hij een nieuwe wereld, waarmee hij een unieke indruk op/bij de luisteraar achterlaat.”

Ólafsson voelt zich vereerd en kijkt daarbij ook met bewondering naar eerdere ontvangers van deze prijs, onder wie, toevallig, de Hongaarse György Kurtág. De componist aan wie Ólafsson zijn laatste album opdroeg, kreeg de prijs in 2020.

Dit jaar is er ook een Nederlandse prijswinnaar, dan in de categorie beeldende kunst: de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Een van zijn laatste grote projecten was het Performing Arts Center in Taipe (Taiwan), dat eerder dit jaar werd opgeleverd.

Ster advertentie
Ster advertentie