Podium
NTR

Oostenrijkse president tijdens openingsspeech van de Salzburger Festspiele kritisch over oorlog in Oekraïne

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Oostenrijkse president tijdens openingsspeech van de Salzburger Festspiele kritisch over oorlog in Oekraïne

'Onze democratie is in gevaar'

De Salzburger Festspiele, het grote klassieke muziekfestival van Oostenrijk, is van start gegaan met een opmerkelijke politieke openingsspeech over de situatie in Oekraïne. De Oostenrijkse president Alexander van der Bellen waarschuwde dat “onze democratie in gevaar is” en dat we een “nieuwe oorlog in Europa hebben”.

Currentzis als controversiële dirigent

Dit komt op een moment dat er veel vraagtekens worden gezet bij de intenties van de Salzburger Festspiele. Zo is er kritiek op de aanwezigheid van de Grieks-Russische dirigent Teodor Currentzis. Zijn ensemble musicAeterna wordt gefinancierd door een Russische staatsbank en Currentzis zelf heeft nog geen duidelijk standpunt ingenomen over de oorlog in Oekraïne.

De directeur van de Salzburger Festspiele, Markus Hinterhäuser, verdedigde hun keuze in een interview. “Er is een wet die vijftien jaar gevangenisstraf oplevert bij gebruik van het woord ‘oorlog’ … daar moeten wij rekening mee houden voordat wij hem zomaar veroordelen.”

De gouverneur van Salzburg, Wilfried Haslauer, benadrukte eveneens dat artiesten die oorlog promoten en rechtvaardigen “niet welkom zijn bij de humanistische missie van de Salzburger Festspiele”.

Russisch geld

Ook om andere redenen wordt het festival omgeven door controverse. Zo is Poetin in 2020 al eens uitgenodigd bij een door Gazprom gesponsord concert. Maar ook tegenwoordig bezit één van de prominente donateurs van het festival goede banden met het Kremlin. Opmerkelijk dus dat de Oostenrijkse president tijdens dit festival komt met een betoog om de oorlog niet te vergeten.

Currentzis dirigeerde vervolgens het openingsconcert en dat werd enthousiast ontvangen. Met werk van Béla Bartók (de opera Hertog Blauwbaards burcht) en Carl Orff (het oratorium De Temporum Fine Comoedia).


Duitse media over de speech van Van der Bellen.

Ster advertentie
Ster advertentie