Podium
NTR

Koninklijk Concertgebouworkest wil op televisie

  1. Klassiekchevron right
  2. Koninklijk Concertgebouworkest wil op televisie

Het Koninklijk Concertgebouworkest wil vaker op de televisie, om zodoende een breder publiek te trekken, want “kunst en cultuur zijn een mensenrecht.”

Dat zei directeur Jan Raes gister bij de presentatie van het programma voor het nieuwe seizoen. Raes zag het aantal live televisie-uitzendingen de laatste vijf jaar teruglopen. Zo is het nog niet zeker of de traditionele Kerstmatinee op 25 december dit jaar wel te zien zal zijn op televisie. Hij begrijpt de druk van de kijkcijfers, maar: “Laten we ons daar dan altijd door gijzelen?”

Een andere kwestie is die van de salarissen van de musici. Die staan volgens hem in geen verhouding met die van vergelijkbare orkesten in het buitenland. Het verschil is te groot om aantrekkelijk te blijven voor topmusici. Het is nog niet zo dat er leden van het orkest om zijn vertrokken, maar ’je weet niet wie er hierom niet komt proef spelen’. Duurdere kaartjes vindt hij zeker geen goed idee, die zijn al kostbaar genoeg. „Dan krijgen we weer het verwijt dat we er alleen voor de elite zijn. En de tickets worden onbetaalbaar voor een jong en breed publiek dat toch ook recht heeft op excellentie.” Er is nog geen nieuwe chef-dirigent. Contract met de Italiaan Daniele Gatti werd vorig jaar verbroken na beschuldigingen van seksuele intimidatie. Haast maken met een nieuwe chef, doet Raes niet. De zoektocht is in een ’embryonale fase’.

Ster advertentie
Ster advertentie