Podium
NTR

Jaaroverzicht Bachtrack: hoge notering Bernstein

  1. Klassiekchevron right
  2. Jaaroverzicht Bachtrack: hoge notering Bernstein

De klassiekemuziekwebsite Bachtrack publiceert elk jaar lijstjes. Van meest uitgevoerde componisten en musici met drukste agenda tot vaakst bezochte operahuizen. In 2018 werden wereldwijd meer dan 33.000 voorstellingen en concerten vermeld, volgens Bachtrack.

Een paar opvallende cijfers:

Leonard Bernstein. Ook al staat hij niet op de eerste plek op lijstje meest uitgevoerde componisten, met een notering op nummer drie, naast gedoodverfde voorgangers als Beethoven en Mozart op 1 en 2, een bijzondere prestatie. Uiteraard te danken aan het herdenkingsjaar 2018. Ter vergelijking: in 2017 stond Bernstein nog op de 26e plek.

De meest uitgevoerde opera was La Traviata van Verdi. Gevolgd door Puccini’s Tosca en Bizets Carmen.

Vrouwelijke componisten. Lili Boulanger en Clara Schumann staan voor het eerst in de top honderd van meest uitgevoerde componisten.
Voor wat betreft uitvoering van hedendaagse muziek, is slechts 13 procent van vrouwelijke componisten.

The Royal Philharmonic Orchestra uit Londen gaf afgelopen jaar de meeste concerten (150) en de drukste dirigent was in 2018 Andris Nelsons met 121 concerten. Hij verslaat daarmee zelfs dirigent Valery Gergiev, die met 93 concerten op de 2e plek staat.

Janine Jansen staat met 63 concerten op de 2e plek van lijstje drukbezette violisten. Die lijst wordt aangevoerd door Joshua Bell met 66.

Ster advertentie
Ster advertentie