Podium
NTR

Componist Gia Kantjseli overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Componist Gia Kantjseli overleden

De Georgische componist Gia Kantsjeli is vandaag op 84-jarige leeftijd overleden.

Kantjseli was in zijn geboorteland een van de meest geëerde componisten en een leidende figuur in de wereld van de hedendaagse muziek. Hij vond zijn inspiratie in Georgische volksmuziek. Zijn muziek wordt tevens gezien als ‘nieuwe spiritualiteit’ waartoe ook het werk van componist Arvo Pärt wordt gerekend.

Kantsjeli’s muziek heeft een droevige en tragische ondertoon, waarover hij zelf eens in een interview zei: ‘Ik schrijf tragische muziek omdat, ondanks mijn gelukkig geleefde leven, alles wat er om me heen gebeurt - in mijn moederland, in de wereld - me nooit het recht heeft gegeven om ander soort muziek te schrijven.’

Ten tijde van de oplopende spanning tussen de Verenigde Staten en de Sovjetunie ging in 1978 zijn Vierde symfonie in première in Philhadelphia.
Daarna verdween Kantsjeli in het westen een aantal jaren uit beeld. Maar met de glasnost (openheid), dankzij Sovjet-leider Gorbatsjov eind jaren 80, stond zijn muziek in Europa en de Verenigde Staten opnieuw in de belangstelling, en brak hij definitief door. Violist Gidon Kremer, cellist Mstislav Rostropovich en het Kronos Quartet waren gepassioneerde uitvoerders van zijn muziek.

In 2017 speelde het Nederlands Blazers Ensemble nog muziek van Kantsjeli, dit naar aanleiding van hun tournee door Georgië. En in datzelfde jaar werd ook zijn werk 'Styx' uitgevoerd door philharmonie zuidnederland.

De Georgische componist woonde sinds 1995 in Antwerpen, maar overleed in zijn geboorteplaats Tblisi.

Ster advertentie
Ster advertentie