Podium

Nieuwe straten Zuidas vernoemd naar vrouwelijke componisten

NTR
foto: Publiek domeinfoto: Publiek domein
  1. Klassiekchevron right
  2. Nieuwe straten Zuidas vernoemd naar vrouwelijke componisten

Vijf straten in de nieuwe wijk Kenniskwartier in de Amsterdamse Zuidas krijgen namen van vrouwelijke componisten. Dat heeft de gemeente Amsterdam vorige week besloten.

Ze stierven verdrietig en eenzaam. Daarom moeten we hun werk tot in de lengte van dagen blijven herinneren", Aldus musicus, componist en initiatiefnemer Orville Breeveld.

Breeveld, onder anderen adviseur bij het Concertgebouw, koos samen met de gemeente de namen. ‘Aan mij de taak om de diversiteit van klassieke muziek meer voor het voetlicht te brengen. Zuidas kan daar prima aan bijdragen. Het gebied wordt immers nog steeds door mannen gedomineerd. En ook de bestaande straatnamen zijn hoofdzakelijk vernoemd naar mannen. Hoog tijd dat er vrouwen bij komen.’

En dit zijn ze geworden: Hildegard von Bingen, Jaddanbai, Florence Price, Margaret Bonds en Fanny Mendelssohn. 3 Bekende en 2 onbekende namen: Jaddanbai was een Indiase klassieke componiste, zangeres en actrice (1892-1949).
Margaret Bonds (afbeelding) was een Afro-Amerikaanse componist en vooral bekend voor het schrijven van spirituals. Zij was ook activiste (1913-1972).

Aanzet tot dit initiatief was de podcast Gemiste Sterren van de NTR, waarin Breeveld samen met Floris Kortie op zoek gaat naar zwarte componisten in de klassieke muziek.

Meer informatie op blog van zuidas.nl

Ster advertentie
Ster advertentie