Podium
NTR

Kabinet: 300 miljoen extra voor cultuursector

  1. Klassiekchevron right
  2. Kabinet: 300 miljoen extra voor cultuursector

Het kabinet stelt 300 miljoen euro extra beschikbaar voor de culturele sector. Deze steun moet “vitale cultuurinstellingen” door de financieel zware eerste maanden van de coronacrisis heen helpen en investeringen mogelijk maken in het komende culturele seizoen. Het kabinet hoopt de werkgelegenheid in de sector zoveel mogelijk te behouden. “Juist in deze tijd van crisis blijkt hoe belangrijk kunst is: om troost, afleiding en hoop te bieden”, zegt cultuurminister Van Engelshoven.

Het geld gaat onder meer naar instellingen die al meerjarige steun van het rijk krijgen, zoals De Nationale Opera. “Door juist deze cruciale culturele organisaties nu te steunen, kunnen zij er na de crisis voor zorgen dat de opdrachtenstroom, ook richting zzp’ers, weer op gang komt.”, aldus de minister. Ook krijgen de rijkscultuurfondsen meer budget, voor ondersteuning van belangrijke instellingen in de regio en steden.

Eerder berekende het ministerie dat theaters, concertzalen, musea, festivals, bioscopen, boekhandels en zelfstandige scheppers sinds de start van de lockdown wekelijks 88 miljoen euro aan inkomsten mislopen.

Hans Haffmans sprak met Dorine Schoon van Platform voor Freelance Musici en vroeg een eerste reactie.

Dorine Schoon

Reacties
Jan Zoet, voorzitter van kunstenkoepel Kunsten ’92, noemt de ondersteuningsmaatregel in de NRC “een oplossing voor de eerste maanden”. Het bedrag is volgens hem echter te laag om ook de zzp’ers in de sector te helpen.

Els van der Plas, algemeen directeur Nationale Opera en Ballet, zegt desgevraagd dankbaar te zijn voor dit initiatief van de minister. Het is een teken dat het kabinet achter de sector staat. Het geld komt ook terecht bij freelancers. Bij de Nationale Opera en het Nationale Ballet werken honderden zelfstandigen:.. zangers, figuranten, timmermannen… Zij kunnen worden betaald voor producties die dankzij dit fonds gemaakt kunnen worden. Onzeker blijft natuurlijk hoe er voorstellingen gerealiseerd kunnen worden als iedereen 1,5e meter afstand moet houden.

De toezegging van het kabinet is wel maar een eerste stap, zegt Els van der Plas. Het verlies in de cultuursector wordt nu geschat op een miljard. Nationale Opera en Ballet is voor ‘een kwart’ tot ‘een derde’ afhankelijk van inkomsten uit de markt, die nu zijn weggevallen,.. in totaal vele miljoenen. Het is nog onduidelijk hoeveel geld Van der Plas straks extra krijgt vanuit ‘Den Haag’.

Ook het Koninklijk Concertgebouworkest, een van de meerjarig gesubsidieerde instellingen, laat op 16 april weten blij te zijn met het initiatief van de minister. Maar ook dat het bedrag op de langere termijn niet toereikend zal zijn. Verder vindt het orkest het te vroeg om te reageren, omdat nog onduidelijk is hoe de 300 miljoen effectief zal worden verdeeld.

Eerder was er veel kritiek op de minister. Ze zou te laat hebben gereageerd op de verzoeken om steun vanuit de sector.

Ster advertentie
Ster advertentie