Podium
NTR

Opera Verona houdt vast aan ‘blackface-traditie’

foto: arena.it
  1. Klassiekchevron right
  2. Opera Verona houdt vast aan ‘blackface-traditie’

Reden voor de Amerikaanse sopraan Angel Blue om haar optreden op het Arena di Verona Opera Festival af te zeggen: "Het is beledigend, vernederend en ronduit racistisch."

Verdi’s opera Aïda in de Arena van Verona is zo’n beetje het summum van operatoerisme. Sinds 1913 is het amfitheater het podium voor het beroemde operafestival, met traditiegetrouw Aïda over de liefde tussen de Ethiopische, tot slaaf gemaakte, prinses Aida en de Egyptische krijgsheer Ramades.

En daar komt een andere traditie om de hoek kijken: de zogeheten blackface, want Aïda wordt tot op de dag van vandaag donker geschminkt. Elders in de wereld is die traditie verdwenen, vanwege de racistische wortels. En voor de Afro-Amerikaanse sopraan Angel Blue, die met een rol in La Traviata deze zomer haar debuut zou maken in Verona, was het reden om de Italiaanse stad te mijden.

Ze verklaart haar afzegging met de statement: "Het gebruik van blackface is onder welke omstandigheden dan ook, artistiek of anderszins misplaatst en gebaseerd op archaïsche theatertradities die niet thuishoren in de moderne samenleving." Ze voegde eraan toe: "Blackface is beledigend, vernederend en racistisch. Ik keek er zo naar uit, maar ik kan mezelf niet associëren met een instelling die deze praktijk voortzet."

De sopraan ontving via de sociale media veel steun van collega’s. De opera van Verona zelf verklaart: "Zolang we een historische Aïda in de Arena opvoeren, is het moeilijk voor ons om dat te veranderen." Wel liet een woordvoerder weten dat er volgend jaar een nieuwe productie komt.

Ster advertentie
Ster advertentie