Podium
NTR

De componisten van 2021: een jubileumterugblik

foto: Koper Regional Museum
  1. Klassiekchevron right
  2. De componisten van 2021: een jubileumterugblik

De klassieke muziek kent een rijke geschiedenis. Sinds de geboorte van sommige componisten is immers meer dan duizend jaar verstreken. En hun muziek horen we nog altijd in de concertzalen! Elk jaar gaan we op zoek naar de mooie jubilea, om een paar van de componisten extra in het zonnetje te zetten. Wie mochten we in 2021 herdenken?

Nederlandse Romantiek

Om dicht bij huis te beginnen: Alphons Diepenbrock is 100 jaar geleden overleden. Een grote aanrader voor liefhebbers van het vocale repertoire, daar was hij meester in. Na zijn dood was hij nog lang de meest gespeelde Nederlandse componist. Dit herdenkingsjaar was Im großen Schweigen voor bariton en orkest te horen in de NTR Zaterdagmatinee. Dit is zijn meest bekende werk en hieronder terug te luisteren (vanaf 13:56).

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Amsterdamse Orpheus

Dat Jan Pieterszoon Sweelinck 400 jaar geleden gestorven is, zal de oplettende Radio 4 luisteraar niet ontgaan zijn. De bijnamen spreken boekdelen: de Amsterdamse Orpheus, de Bach van Nederland. NTR heeft er een podcastserie aan gewijd, voor wie geïnteresseerd is in oude muziek. Overigens ook erg leuk voor luisteraars met een hart voor Nederlandse geschiedenis.

#1 - Sweelinck Nu: De Bach van Nederland - Het Verhaal

Vlaamse meester

De oudste deelnemer van dit jubileumjaar is Josquin de Préz. 500 jaar geleden overleden, maar zijn muziek is nog springlevend. De Vlaamse componist was één van de voorlopers in zijn tijd als het gaat om het verbinden van woorden met muziek. Volgens sommigen is hij sindsdien ook niet meer geëvenaard.

Contrabasvirtuoos

Giovanni Bottesini werd in 1821 geboren in Italië, 200 jaar geleden dus. De Paganini van de contrabas: als groot virtuoos bedacht hij nieuw werk voor zijn instrument om die in de schijnwerpers te stellen. Zo maakte hij óók naam als componist.
Verslaggever en hobby bassist Pieter-Bas van Wiechen ging op zoek naar het belang van deze componist voor bassisten en trok zijn gangen in ons land na. Hij begon zijn zoektocht op Schiphol waar hij de Nederlandse reizende contrabasvirtuoos Rick Stotijn opwachtte…

Reportage Bottesini

Dodendans

De Franse componist Camille Saint-Saëns overleed 100 jaar geleden. Zijn muziek is nog hartstikke populair, denk aan zijn Carnival der dieren of Dans macabre. Dodendans, een toepasselijker stuk voor dit jubileumjaar bestaat niet… Vandaar de volgende luistertip, zoals te horen in het NPO Radio 4 Klassieke Top 400 Concert (vanaf 12:25):

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

En dit jaar was Saint-Saënskenner Maarten 't Hart te gast in Podium om over deze componist te vertellen.

Maarten 't Hart over Saint-Saëns

Oren van een vos

Het is vijftig jaar geleden dat Igor Stravinsky stierf. Ooit schokte de Russische componist het publiek met de ritualistische muziek uit Le sacre du printemps. Inmiddels is hij niet weg te denken uit de concertzalen.
Stravinsky wist zichzelf telkens opnieuw uit te vinden, een caleidoscopische oeuvre levert dat op. Zijn muziek blijft boeien in deze tijd, maar waarom precies? Reden genoeg om dit jaar in zijn leven en werk te duiken. De podcast Oren van een vos met presentator Hans Haffmans is hier te vinden en schijnt óók een licht op de wellicht minder bekende composities.

Manische notenschrijver

Dan gaan we van overbekend terug naar vrijwel onbekend. Vrijdag 26 november verscheen een boeiend levensverhaal in de New York Times over Malcolm Arnold. De boodschap: vergeet deze muziek niet! De componist van Britse bodem is 100 jaar geleden geboren en was een grote naam in zijn tijd. Wars van moderne invloeden bleef hij schrijven waar hij van hield. En soms ging dat er manisch aan toe, dus daar meer over lezen is het zeker waard.

Ster advertentie
Ster advertentie