Podium

Mogelijk recordprijs voor geveilde Guarneri-viool 'Baltic'

NTR
foto: Tarisio
  1. Klassiekchevron right
  2. Mogelijk recordprijs voor geveilde Guarneri-viool 'Baltic'

Wie biedt er meer dan 8 miljoen euro... voor een viool? Dat bedrag is inmiddels al geboden bij de veiling van een topinstrument: 'een Guarneri' uit 1731, van de beroemde Italiaanse bouwer Giuseppe Guarneri. De viool heeft als bijnaam 'Baltic'.

Hij wordt aangeboden bij Tarisio in New York. Volgens het veilinghuis is het voor het eerst in 30 jaar dat er een instrument van deze kwaliteit geveild wordt. Er zijn schattingen dat de Baltic meer dan 15 miljoen euro op gaat leveren. Dan zou het de duurste viool zijn die ooit is verkocht.

Is de klank het waard? Topviolist Lisa Batiashvili mocht de Baltic uitproberen. Dat is te zien in een video die het veilinghuis online zette (zie hieronder. Tekst gaat daaronder verder.)

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lisa Batiashvili is onder de indruk. "Een krachtige, maar warme klank, met veel kleuren-lagen erin. En er valt nog veel in te ontdekken", zegt ze.

Of de topprijs wordt bereikt is trouwens de vraag. Als u meer dan 8 miljoen wilt bieden,... dat kan nog maar tot 16 maart 2023, 19.00 u Nederlandse tijd.

Ster advertentie
Ster advertentie