Podium

Documenten van Caruso onder de hamer

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Documenten van Caruso onder de hamer

Een enorm archief met persoonlijke documenten van de Italiaanse tenor Enrico Caruso wordt momenteel aangeboden bij veilinghuis Christie's. Het omvat zo’n 700 brieven en telegrammen.

Volgens een woordvoerder van Christie’s vertellen de brieven een aangrijpend verhaal. “Ze geven ons een inkijkje in Caruso’s geest, waarin hij uitgroeide van een cafézanger tot operaster.”

Caruso werd in 1873 geboren in Napels en groeide op in relatieve armoede. Zijn moeder schonk het leven aan 21 kinderen, van wie er slechts 3 de volwassen leeftijd bereikte. Caruso was het 18e kind.
Hij begon al op jonge leeftijd met het zingen op straathoeken en in cafés om geld te verdienen. Op 22-jarige leeftijd maakt hij zijn debuut bij de opera in Napels. Een echte zangopleiding heeft hij nooit gekregen en toch groeide hij uit tot de grootste stertenor van zijn tijd. En een ster was hij: vrouwen huilden als ze een knoop van zijn jas te pakken kregen.
Leed bleef hem overigens niet bespaard. Hij werd gechanteerd door de Italiaanse maffia, maakte een van de grootste aardbeving van San Francisco mee, en overleefde in 1920 ternauwernood een bomexplosie in Havana. Een jaar later overleed Caruso in zijn geboortestad Napels op 48 jarige leeftijd.

Ster advertentie
Ster advertentie