Podium
NTR

Amateurmuziekverenigingen in het nauw

  1. Klassiekchevron right
  2. Amateurmuziekverenigingen in het nauw

Als er niks verandert zullen veel muziekverenigingen omvallen. Simpelweg omdat ze de broodnodige financiële en praktische ondersteuning niet krijgen. Een kwart van de verenigingen zit op dit moment al in de problemen.

Met deze alarmkreet kloppen de vereniging van instrumentale amateurverenigingen KNMO en Koornetwerk Nederland aan bij Tweede Kamer en het kabinet. KNMO-voorzitter Bart van Meijl zegt: "De minister sprak eerder deze maand uit dat de vrijwilligers de belangrijkste dragers van onze culturele sector zijn. Dat zijn mooie woorden, maar daar horen ook daden bij, bijvoorbeeld door de muziekverenigingen ook landelijk te ondersteunen en een toekomst te geven. Met elke vereniging die verdwijnt, verdwijnt er meer dan muziek. Want ze hebben een belangrijke verbindende rol in de samenleving."

Overigens vindt een ruime meerderheid van de Nederlanders dat muziekverenigingen en koren meer politieke steun verdienen. Dat blijkt uit een recente peiling uitgevoerd door Maurice de Hond. 59% van de Nederlanders vindt het van groot belang dat de muziekvereniging in hun gemeente blijft bestaan. 55% vindt dat de politiek de verenigingen actiever moet ondersteunen.

Ster advertentie
Ster advertentie