Podium
NTR

Harpist Ernestine Stoop geeft afscheidsconcert

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Harpist Ernestine Stoop geeft afscheidsconcert

Komend weekend treedt harpist Ernestine Stoop voor het laatst op met Asko|Schönberg. Tijdens het concert klinken werken van Debussy en Rijnvos - componisten die allesbepalend zijn voor haar 40-jarige carrière.

Hoewel de harpist ook bij het Radio Filharmonisch Orkest speelde, begon zij in 1981 bij het Asko en later bij het Atlas Ensemble. "Ik wilde graag in een ensemble spelen," zegt ze tegenover Podium over die keuze. "En voor mij was het repertoire ook aantrekkelijk: modern en hedendaags."

Harp solo

Moderne muziek speelt in de discografie van Stoop een belangrijke rol. Zo nam zij het werk Pirouette voor harp solo op van de Grieks-Nederlandse componist Calliope Tsoupaki. In het stuk neemt verstilling een prominente plek in.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bewerkingen

Ook het Franse repertoire is voor Stoop belangrijk. Ze maakte samen met harpist Astrid Haring een opname van bewerkingen van pianowerken van Maurice Ravel. In de documentaire zie je dat ze het geboortehuis van de componist bezoeken en in de omgeving enkele werken spelen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Muziekgebouw

Tijdens het concert in het Muziekgebouw komen beide werelden samen. Zo speelt ze samen met musici uit Asko|Schönberg het Trio pour flûte, alto et harpe van Claude Debussy. Een bijzondere keuze omdat ze nog studeerde bij de harpist Pierre Jamet in Parijs, die op zijn beurt les had gehad van de componist. Ook nieuw werk komt aan de orde. Zo schreef Richard Rijnvos Riflesso sulla scala, een ‘zusterstuk’ van het Debussywerk.

Begin en einde

"Het was al een tijdje een wens van Richard om een ‘zustercompositie’ te schrijven bij dit trio van Debussy", zegt Stoop over het programma. "Ik houd erg van dit trio en van Richards muziek, en heb al in meerdere stukken van hem gespeeld. Begin en eind van mijn carrière komen zo samen in een concert." Wie denkt dat Stoop als het concert achter de rug is haar instrument vaarwel zegt krijgt ongelijk. "Het is mijn afscheidsconcert maar dat wil niet zeggen dat ik helemaal stop. Ik zal zo nu en dan weleens invallen als dat nodig is. En ik blijf zeker ook lesgeven."

Lees meer over het programma zaterdag 27 mei in het Muziekgebouw

Ster advertentie
Ster advertentie