Podium

Hayoung Choi wint de Koningin Elisabethwedstrijd

NTR
foto: Reinicke Artistsfoto: Reinicke Artists
  1. Klassiekchevron right
  2. Hayoung Choi wint de Koningin Elisabethwedstrijd

De Koreaanse cellist Hayoung Choi heeft de Koningin Elisabeth Wedstrijd voor cello gewonnen. Vorige week waren de finale-avonden en afgelopen zaterdag zijn tijdens de laatste finale-avond de winnaars bekend gemaakt. Hayoung Choi wint de Grote Internationale Prijs Koningin Elisabeth - Prijs Koningin Mathilde en ontvangt 25.000 euro en tal van concerten in België en het buitenland.

Hayoung Choi maakte al veel indruk tijdens de halve finale. Daar speelde zij een bijzonder stuk van de Poolse componist Penderecki, waarbij ze haar cello op allerlei ongebruikelijke manieren bespeelde en betrommelde. "Dit was punk op cello", werd er gezegd. Leuk om te weten is dat deze cellist in haar vrije tijd ook jazzdrummer is. In de finale koos Choi voor het celloconcert van de eveneens Poolse componist Lutoslawski. In de prille geschiedenis van het concours voor cello was nog niet eerder voor dit werk gekozen. Hayoung Choi had dit concert ook nog niet eerder met orkest gespeeld.

De 12 finalisten hebben er een zwaar traject van ongeveer een maand op zitten, met verplichte werken, verscheidene eigen programma’s waaruit de jury op het laatste moment kiest, een week in afzondering om het gloednieuwe "plichtwerk" in te studeren en weinig repetitietijd met de orkesten.

Er waren dit jaar geen Nederlandse finalisten. De Belgische Stéphanie Huang bereikte wel de finale. Zij eindigde niet bij de gerangschikte kandidaten, maar zij won wel de publieksprijs. (Precies zoals haar zus violist Sylvia in 2019.)

Het Elisabeth concours is een van de meest prestigieuze klassiekemuziekconcoursen ter wereld. Sinds 2017 is de categorie cello toegevoegd. Elk jaar wordt het concours voor een andere discipline georganiseerd (viool, piano, cello en zang). Volgend jaar is het concours voor zang.

Bekijk hier de optredens van Hayoung Choi.

Ster advertentie
Ster advertentie