Podium
NTR

Frans Brüggen en Sieuwert Verster

foto: ANPfoto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Frans Brüggen en Sieuwert Verster

Dit jaar nam Sieuwert Verster afscheid van het Orkest van de Achttiende Eeuw. Sinds het prille begin was hij betrokken bij het orkest. Deze week draaien we de mooie – soms onbekende – opnamen van het Orkest van de Achttiende Eeuw.

Sieuwert Verster vertelde bij Hans Haffmans in de studio over zijn tijd bij het Orkest van de Achttiende Eeuw. Hieronder is dat gesprek te bekijken.

Het Orkest van de Achttiende Eeuw werd in 1981 opgericht door Frans Brüggen, Lucy van Dael en Sieuwert Verster. Er was in die tijd behoefte aan een orkest dat de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk zou introduceren. In Nederland ontstonden in die tijd allerlei ensembles (Asko Ensemble, Schönberg ensemble, het Nederlands Blazers Ensemble) en dus ook een ensemble voor oude muziek: het orkest van de Achttiende Eeuw. Het orkest bestaat uit ongeveer 50 leden uit 20 verschillende landen. Een aantal keer per jaar komt het orkest bij elkaar voor een (internationale) tournee. De musici van het orkest zijn stuk voor stuk specialisten op het gebied van de historische uitvoeringspraktijk. In 2014 stierf Frans Brüggen. Dat was een groot verlies voor het orkest. De orkestleden hebben besloten de traditie van een aantal tournees voort te zetten – nu met gastdirigenten.

Eind jaren ’80 nam het orkest de dansmuziek uit de opera’s van Jean-Philippe Rameau op. De partituren waren nog niet uitgegeven en daarom trok een orkestlid naar parijs om de partituren over te schrijven. Eigenlijk was het doel complete opera’s op te nemen, maar daar was opdat moment helaas geen geld voor. Het is was het pionierswerk van het orkest van de Achttiende Eeuw, maar het was ook het allerlaatste dat Frans Brüggen voor zijn dood dirigeerde.

Maandag

Rameau - Les Boréades

Gouden Opnamen: Orkest van de 18e eeuw - maandag

Frans Brüggen was ervan overtuigd de muziek van Joseph Haydn bekender te maken. Het orkest van de Achttiende eeuw speelde vaak muziek van Haydn en nam diverse werken van hem op. Frans Brüggen nam de symfonieën van Haydn in de jaren '90 op met het Orchestra of the Age of Enlightenment.

Dinsdag

Joseph Haydn - Symfonie nr.26, "Lamentatione"

Gouden Opnamen: Orkest van de 18e Eeuw - dinsdag

Woensdag

Mozart - Pianoconcert nr.20 met John Gibbons

Gouden opnamen: Frans Bruggen en Sieuwert Verster - woensdag

Donderdag

Frédéric Chopin - Variaties voor piano en orkest op "La ci darem la mano" met Nelson Goerner

Gouden opnamen: Frans Bruggen en Sieuwert Verster - donderdag

Vrijdag

Wolfgang Amadeus Mozart: Sinfonia Concertante met Daniel Stepner en Lucy van Dael

Gouden opnamen: Frans Bruggen en Sieuwert Verster - vrijdag

Ster advertentie
Ster advertentie