Podium
NTR

Riccardo Muti benoemd tot dirigent emeritus in Chicago

foto: HANS PUNZ / APA / AFPfoto: HANS PUNZ / APA / AFP
  1. Klassiekchevron right
  2. Riccardo Muti benoemd tot dirigent emeritus in Chicago

De Italiaan Riccardo Muti is benoemd tot dirigent emeritus voor het leven bij het Chicago Symphony Orchestra. Dat maakte het orkest op 23 juni bekend.

Als chef-dirigent

Muti heeft bij het orkest dertien seizoenen vervuld als chef-dirigent. Hij begon in het seizoen van 2010-11 en leidde het orkest in concerten van het hoogste niveau. Ter afsluiting van zijn titel als chef-dirigent gaf hij van 23 tot en met 25 juni uitvoeringen van een Beethovenconcert.

Als dirigent emeritus

In zijn nieuwe rol als dirigent emeritus blijft Muti nauw verbonden met het orkest. Zo geeft hij in september met ingang van het nieuwe seizoen concerten in Chicago. Ook geeft hij concerten in Carnegie Hall in New York. In januari 2024 gaat hij het orkest leiden tijdens zijn eerste Europese tournee sinds 2020. De concerten vinden in ieder geval plaats in België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk en Italië. Ook zijn er al concerten met het Chicago Symphony Orchestra gepland voor het seizoen daarna.

Muti vindt het een eer om de musici van het orkest te mogen blijven leiden als hun dirigent emeritus voor het leven. "Onze artistieke samenwerking is één van de grote plezieren van mijn leven geweest en heeft sterke vriendschappen geschapen gedurende mijn jaren in Chicago. Ik kijk ernaar uit om regelmatig terug te keren om geweldige muziek te delen met publiek in de stad en op tournee."

Wie Muti gaat opvolgen als chef-dirigent is nog niet duidelijk.

Ster advertentie
Ster advertentie