Podium
NTR

Noord Nederlands Orkest treedt volgend jaar op bij Lowlands

foto: Paul Bergen / ANPfoto: Paul Bergen / ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Noord Nederlands Orkest treedt volgend jaar op bij Lowlands

Volgend jaar treedt het Noord Nederlands Orkest op tijdens Lowlands. Het orkest gaat daarmee in op het aanbod van het festival.

Gistermiddag zou het Noord-Nederlands Orkest spelen op het hoofdpodium van Lowlands, maar vanwege logistieke problemen kon het concert op het laatste moment niet doorgaan. Het ging mis bij de opbouw van de act van Stromae – een Belgische singer-songwriter van hiphop- en elektronische muziek. Blijkbaar ontbraken bepaalde onderdelen die eerst opgehaald moesten worden. In het schema was geen ruimte het concert van het Noord-Nederlands Orkest te verplaatsen en het concert werd dus geannuleerd. Het optreden van het Noord Nederlands Orkest was al twee keer uitgesteld vanwege corona.

Margriet Vroomans sprak artistiek leider van het Noord-Nederlands orkest Marcel Mandos vanochtend in De Ochtend van 4. Hij zegt: “Lowlands is het enige grote festival waar klassieke muziek een prominente plaats heeft. Dat wij daar mogen spelen is eervol. Om boos te worden heeft geen enkele zin.”

Artistiek leider van het NNO Marcel Mandos in gesprek met Margriet Vroomans:

Op het programma stond de 9e symfonie van Beethoven, met de koorfinale Ode an die Freude.

In de Ochtend van 4 zegt Marcel Mandos: “Beethoven 9 is natuurlijk een meesterwerk. Het stuk gaat over vrede en vrijheid. We hebben te maken nu met een oorlog in Oekraïne. Dit stuk verbindt en zegt: hou op met oorlog voeren, sluit vrede. Je zou kunnen zeggen dat Beethoven misschien wel één van de eerste politieke componisten was. Met die gedacht paste dit werk perfect op Lowlands.”

Helaas, kon het orkest de Symfonie niet elders spelen: de internationale solisten moesten hun vliegtuig halen.

Ster advertentie
Ster advertentie