Podium
NTR

Organist Simon Preston overleden

foto: Diliff / Wikimedia Commonsfoto: Diliff / Wikimedia Commons
  1. Klassiekchevron right
  2. Organist Simon Preston overleden

Afgelopen vrijdag is organist Simon Preston overleden. Simon Preston werd in 1938 geboren in Bournemouth en zong al op jonge leeftijd in het koor van King’s College in Cambridge. Hij kreeg daar ook orgellessen. Later studeerde hij orgel aan de Royal Academy of Music. Hij keerde weer terug om als organist te werken bij King’s College.

Van 1962 tot 1967 was hij tweede organist van Westminster Abbey en in 1970 werd hij aangesteld als organist en muziekdocent bij Christ Church in Oxford. In 1981 werd hij benoemd tot koorleider en eerste organist van Westminster Abbey. Naast zijn werkzaamheden in het Verenigd Koninkrijk, had hij een internationale carrière als concertorganist en dirigent. Hij maakte tournees door Europa, Noord-Amerika, Australië en Zuid-Afrika.

Hij maakte als koordirigent veel opnames, maar ook zijn orgelspel is veelvuldig opgenomen. Het koor van Westminster Abbey is onder zijn leiding te horen in de film Amadeus.

Simon Preston leed aan de Ziekte van Alzheimer, waardoor we de laatste jaren niet zo veel meer van hem hoorden. Simon Preston is 83 jaar oud geworden.

(Foto: Christ Church, Oxford)

Ster advertentie
Ster advertentie