Podium
NTR

Muzikaal pleidooi voor Radamés Gnattali

foto: Wikimedia
  1. Klassiekchevron right
  2. Muzikaal pleidooi voor Radamés Gnattali

De muziek van de Braziliaanse componist Radamés Gnattali hoor je hier zelden. En als het aan pianist Luís Rabello ligt komt daar zo snel mogelijk verandering in. Samen met zijn vrouw, de jazz zangeres Agnes Gosling treedt hij zondag 30 juli met deze muziek op in het Vondelpark Openluchttheater. Presentator Wouter Pleijsier sprak in Podium met Rabello over de componist en het programma.

Radamés Gnattali is een componist met een groot oeuvre. Natuurlijk de klassieke muziek met invloeden van de Braziliaanse samba of bossa nova. Maar minstens zo belangrijk is de populaire Braziliaanse muziek, de ‘muziek van de straat’, zoals pianist Rabello het verwoordt. Ook daarvan hoor je veel in zijn composities terug.

Manuscripten

Rabello komt uit een muzikale familie. Gnattali was in de vorige eeuw bevriend met sommige van zijn familieleden, vertelt hij. Enkele stukken droeg de componist op aan de ooms en tantes van Rabello. Hij heeft de componist nooit ontmoet, Rabello was zeven toen de componist overleed. “Mijn eerste cd heb ik gewijd aan zijn solowerk voor piano en opgestuurd naar zijn weduwe”, zegt Rabello. “Toen ik haar later opzocht, heeft ze mij al zijn manuscripten gegeven en sindsdien ben ik die stukken aan het opnemen. Sommige werken zijn nog nooit gespeeld.”

Kennismaken

Wil je kennismaken met de klankwereld van Gnattali? Luís Rabello nam naast solowerk ook samen met violist Floor Braam een cd op met werk van de Braziliaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het concert is zondag 30 juli in het Vondelpark Openluchttheater. Naast werk van Radamés Gnattali staan ook composities van die bekendere Braziliaan op het programma: Heitor Villa-Lobos. Het concert is gratis toegankelijk, tenzij je een stoel wilt reserveren. Lees meer informatie op de website.

Ster advertentie
Ster advertentie