Podium
NTR

Russische componist Eduard Artemiev (85) overleden, bekend van muziek bij Tarkovski-films

foto: Solaris
  1. Klassiekchevron right
  2. Russische componist Eduard Artemiev (85) overleden, bekend van muziek bij Tarkovski-films

De Russische filmcomponist Eduard Artemiev is op 85-jarige leeftijd overleden aan het coronavirus. Hij schreef muziek voor meer dan 150 films.

Hofcomponist van Tarkovski

Hij werkte in de Sovjettijd veel samen met de bekende vernieuwende filmregisseur Andrei Tarkovski. Artemiev verzorgde de muziek voor zijn films Solaris, De spiegel en Stalker, die elk uitgroeiden tot ware klassiekers.

Daarnaast componeerde Artemiev het lied van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Moskou van 1980. Bij de Winterspelen in Sotsji van 2012 klonk zijn muziek ook.

Bach elektronisch bewerken

Nadat Artemiev afstudeerde aan het Conservatorium van Moskou in de jaren zestig, stortte hij zich volledig op elektronische muziek. Dat stond toen nog in de kinderschoenen en hij deed volop experimenten en ontdekkingen. Hij zou bekend komen te staan als de voortrekker van Russische elektronische muziek.

Gedurende de jaren zeventig wilde Artemiev zijn avant-garde muziek combineren met populaire stijlen, waardoor ritme, melodie en harmonie een belangrijkere rol ging spelen in zijn muziek. Dat is ook terug te horen in de films van Tarkovski. Hij bewerkt bijvoorbeeld de muziek van Bach op elektronische wijze in de film Solaris.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gerelateerde podcast

Elektronische Muziekpioniers

Elektronische Muziekpioniers

Ster advertentie
Ster advertentie