Podium
NTR

Violist Aaron Rosand (92) overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Violist Aaron Rosand (92) overleden

De Amerikaanse violist Aaron Rosand is op 92-jarige leeftijd overleden. Hij werd in 1927 in Hammond in de staat Indiana geboren als zoon van een cabaretzanger uit Polen en een filmpianiste uit Rusland. Al snel bleek zijn muzikale aanleg, en het gezin toog naar Chicago om de jonge Aaron de best mogelijke opleiding te geven. Hij gaf zijn eerste recital toen hij 9 was en debuteerde een jaar later bij het Chicago Symphony Orchestra in het Vioolconcert van Mendelssohn.

Een schitterende carrière volgde, die maar liefst 77 jaar zou duren. Met name in de jaren zestig en zeventig kwam Rosand veelvuldig naar Europa, waar hij met alle grote orkesten optrad. Rosand maakte ook veel plaatopnamen, maar toch beklaagde hij zich over collega-violist Isaac Stern die volgens hem de Amerikaanse vioolwereld in een ijzeren greep hield en Rosands carrière belemmerde.

Aaron Rosand is met name bekend om zijn diepgevoelde, gepassioneerde vertolkingen van het romantische repertoire en om de schoonheid van zijn klank.

Ster advertentie
Ster advertentie