Podium
NTR

Zanger Jaco Huijpen overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Zanger Jaco Huijpen overleden

De Nederlandse bas Jaco Huijpen is afgelopen week op 57-jarige overleden. Aan het begin van zijn loopbaan was hij onder meer verbonden aan de Kameropera Nederland en het Musiktheater im Revier in Gelsenkirchen. In 1987 debuteerde hij bij De Nederlandse Opera. Hij was daar regelmatig te horen, onder meer in Don Giovanni van Mozart, La Bohème van Puccini en Rigoletto van Verdi.

In 1989 vertegenwoordigde hij Nederland tijdens de BBC Cardiff Singer of the World Competition [ter info: dat was het jaar waarin Bryn Terfel en Dmitri Hvorotovsky prijzen wonnen].

Hij was daarna verbonden aan het Gärtnerplatztheater van München. Hij zong in de jaren ’90 bij Opera Forum, bij de Reisopera en bij de Komische Oper van Berlijn, bij de Opéra-Bastille van Parijs.

Jaco Huijpen zong in een aantal wereldpremières, bijvoorbeeld in “Hier°” van Guus Janssen bij De Nederlandse Opera. En in Parijs zong Huijpen de wereldpremière van de opera “Faustus, The last night” van de Franse componist Pascal Dusapin. In 2010 zong hij de Nederlandse première van die opera bij de NTR ZaterdagMatinee (op 13 november 2010).

Ster advertentie
Ster advertentie