Podium
NTR

Meeste Nederlanders weten niet wie Janine Jansen is

  1. Klassiekchevron right
  2. Meeste Nederlanders weten niet wie Janine Jansen is

Meer dan driekwart van de Nederlanders heeft nog nooit gehoord van de internationale topvioliste Janine Jansen. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van Primephonic, een streamingdienst voor klassieke muziek. Doel was uit te zoeken hoe het gesteld is met de kennis van klassieke muziek. De steekproef was naar het oordeel van Primephonic-directeur Steffens ‘representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau’ en dus serieus te nemen.

Enkele andere bevindingen uit het onderzoek:

  • Bij Nederlanders boven de 45 jaar is het nog redelijk bekend dat Jaap van Zweden een dirigent is, maar onder jongere generaties (tot 35 jaar) weet driekwart dit niet.
  • En: driekwart van de jongeren herkent ook niet het bekendste deel van het bekendste klassieke muziekstuk ter wereld: het bekende ”tatatadaaaa” uit de Vijfde Symfonie van Beethoven.

Opvallend is dat de ondervraagden hun gebrekkige kennis wel als een probleem ervaren. 51 procent van zowel de ouderen als de jongeren zegt meer over klassieke muziek te willen weten. Ruim een derde zou ook graag meer naar klassieke muziek luisteren, maar geeft aan niet goed te weten waar ze suggesties en advies kunnen vinden.

EditieNL kwam langs bij presentator Ab Nieuwdorp en sprak hem over dit onderzoek. Bekijk de video hier.

Foto: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie