Podium

Dirigent Kenneth Montgomery overleden op 79-jarige leeftijd

NTR
foto: kennethmontgomery.net
  1. Klassiekchevron right
  2. Dirigent Kenneth Montgomery overleden op 79-jarige leeftijd

De dirigent Kenneth Montgomery is op 5 maart na een kort ziekbed op 79-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn man Jan van Dooren bekend op Facebook. Montgomery werd in 1943 geboren in Belfast. Hij begon zijn professionele loopbaan bij de Glyndebourne Festival Opera en The English National Opera (de toenmalige Sadler's Wells Opera). Na zijn debuut bij De Nederlandse Opera in 1970 ging hij steeds meer in Nederland werken.

Zaterdag 11 maart zendt Opera Live een In Memoriam uit met een opname van Carl Nielsens opera Saul og David, gedirigeerd door Kenneth Montgomery.

NTR Opera Live - In Memoriam Kenneth Montgomery

Meer dan veertig jaar geleden maakte Montgomery zijn debuut bij de Nederlandse Omroep met het Radio Kamer Orkest in Cavalli's L'Ormindo. Sindsdien heeft hij meer dan zesentwintig opera's voor de Nederlandse omroep gedirigeerd waarvan elf in de NTR ZaterdagMatinee. Gedurende 15 jaar was hij chef-dirigent van het Radio Symfonie Orkest en het Groot Omroepkoor.

In 2014 werd Kenneth dirigent bij het Orkest van de Achttiende Eeuw, hij volgde daarmee Frans Brüggen op. Vooral de reeks semi-concertante Mozart opera's werden onder zijn leiding een groot succes. Zijn laatste project met het orkest en studenten van conservatoria in Den Haag en Amsterdam en zangers van de Dutch National Opera Academy was afgelopen januari met werk van Joseph Haydn. Uitgezonden op zondag 5 maart bij Opera Live.

Samen met Frans de Ruiter was Kenneth oprichter van De Nederlandse Opera Academie, en met Ed Spanjaard en Jac van Steen richtte hij de prestigieuze masteropleiding NMO (Nationale Master Orkestdirectie) op, die door de conservatoria van Den Haag en Amsterdam gezamenlijk wordt aangeboden.

Reacties

Sieuwert Verster, voormalig directeur van het Orkest van de Achttiende Eeuw noemt Kenneth een ‘extreem dierbare persoon en uiterst beminnelijk'. Montgomery volgde in 2014 Frans Brüggen op als dirigent van het orkest. "Het werken met Kenneth was geweldig, iedereen droeg hem op handen. Tijdens de repetities vertelde Kenneth alles over de muziek, want hij was als een echte wetenschapper altijd zeer geïnteresseerd in de bronnen. De musici zaten dan altijd op het puntje van hun stoel. Hij had een enorme eruditie."

De huidige directeur van het Orkest van de Achttiende Eeuw, Kate Rockett, heeft maar een korte periode met Kenneth mogen werken, maar heeft desondanks warme herinneringen aan de gesprekken die ze samen hadden. "Zijn enthousiasme en jongensachtige nieuwsgierigheid waren enorm inspirerend. Hij stond overal voor open." Het orkest vond het fijn om onlangs weer met hem te werken, merkt Rockett op. "Dat voelde als 'thuiskomen' voor ze. "Zijn betrokkenheid bij de zangers en musici was bijzonder. Hij deelde zijn kennis, vertelde altijd wat nieuws en was altijd positief."

Dirigent Jac van Steen noemt Kenneth een 'hartverwarmende persoonlijkheid'. "Hij heeft kennis van de partituur, maar ook van kunst en decor. Onze 'kinderen', zoals wij onze studenten noemen, kwamen bij hem thuis, niet om te repeteren, maar om ze alles te vertellen over de muziek. Dat was zijn aanpak. Ed en ik doen weer wat anders. Het is een ongelofelijk groot gemis voor de opleiding. Ik weet nog niet wie hem moet opvolgen."

Vriend en collega tenor Alexander Oliver: "Ik ken Kenneth al vanaf eind jaren zestig toen we elkaar ontmoetten op het Glyndebourne Festival. We hebben samen de hele wereld over gereisd. Het was altijd een feest om met Kenneth te werken. Hij was een 'zoekend mens'. Zijn huis stond vol boeken. Als we iets wilden weten, zeiden we: vraag het maar aan Kenneth."

"Hij was enigszins ondergewaardeerd, maar het was geen macho en een van beste dirigenten met wie ik heb samengewerkt. Het leven van mij en van velen is armoediger geworden vandaag."

In mei 2022 was Kenneth Montgomery te gast in de podcast Tussen de Noten. Daarin ontrafelde presentator Hans Haffmans samen met hem, en met dirigenten Ed Spanjaard, Ton Koopman en Jac van Steen de geheimen van het dirigeren. Luister de podcastaflevering hieronder:

#1 - De geheimen van het dirigeren (S06)

Ster advertentie
Ster advertentie