Podium

Grootste orgel in concertzaal staat in het Poolse Katowice

NTR
foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Grootste orgel in concertzaal staat in het Poolse Katowice

Het nieuwe orgel in de concertzaal van het National Radio Symphony Orchestra of Poland wordt vanavond 13 januari 2023 in gebruik genomen.

Met meer dan 7000 pijpen, 13 meter hoog, 9 meter breed is het meteen het grootste orgel in een concertzaal in Europa. En het heeft 105 registers. Ter vergelijking met het orgel in het Concertgebouw in Amsterdam: dat heeft 59 registers, een kleine 4000 pijpen en is zo’n 9 meter hoog.De Sloveense orgelbouwer Škrabl liet zich inspireren door o.a. het orgel in de Notre-Dâme in Parijs van de bekende 19e -eeuwse Franse orgelbouwer Cavaillé-Coll.

Wat vinden Nederlandse orgelbouwers van dit mega-orgel?

Adjan Smitsman, directeur van orgelbouwer Elbertse & Van Vulpen spreekt over 'een gemiste kans': “Als je dan toch zo’n enorm nieuw orgel mag ontwerpen, waarom ga je dan niet voor wat meer uitdaging en een meer eigentijdse klank? Dit is meer een kopie van wat er al is."

Tikje kleiner?

En Erik Winkel, directeur van Nederlands grootste orgelbouwer Flentrop vraagt zich af ‘of het niet een tikje kleiner kon’. Hij vindt vooral 105 register erg veel. “Elk register heeft z’n eigen klankkleur. Ik vergelijk dat altijd met vrienden. Zoveel verschillende karakters, dat kun je nooit allemaal bijhouden. Ik gebruik liever minder registers die ik ook allemaal goed ken en waar ik wat mee kan. Mijn grens ligt bij 60." Aldus Winkel van Flentrop Orgelbouw die in 1992 nog een laatste grote restauratie aan het orgel in het Concertgebouw uitvoerde. “Maar,” voegt hij eraan toe, “indrukwekkend is het wel.”

Openingsconcert

Op het nieuwe orgel klinkt vanavond, uiteraard, een nieuw stuk, een orgelconcert van de Finse componist en dirigent Esa-Pekka Salonen. Hij leidt het National Polish Radio Symphony Orchestra met eigen werk. De solist is de internationaal gelauwerde orgelster, de Letse Iveta Apkalna.

Lees hier meer informatie over het orgel in Katowice.

Ster advertentie
Ster advertentie