Podium
NTR

Extra subsidie voor noodlijdende Opera Zuid

foto: Opera Zuid / Joost Milde
  1. Klassiekchevron right
  2. Extra subsidie voor noodlijdende Opera Zuid

Opera Zuid heeft financiële problemen. De gemeente Maastricht maakt daarom dit jaar en volgend jaar 50 duizend euro extra subsidie beschikbaar voor het operagezelschap.

Het is opmerkelijk nieuws, want de producties blijken erg populair. Opera Zuid won dit seizoen de publieksprijs ‘Opera van het Jaar 2022’ van operamagazine Place de l'Opera voor de uitvoering van Lady in the dark van Kurt Weill. De productie was de favoriet van lezers en kreeg bijna de helft van de 1.200 stemmen.

Stijgende kosten

Podium vroeg Jurjen Toepoel, hoofd Beleid van Opera Zuid, om een toelichting: “In tijden van crisis is onze subsidie hetzelfde gebleven terwijl alle kosten stijgen", zegt hij. "Omdat we al een klein operagezelschap zijn, lukt het simpelweg niet om verder te bezuinigingen. We houden dan bijna geen voorstelling over. De wethouder las de brief waarin wij de noodklok luidden en is daar meteen mee aan de slag gegaan.”

Rare paradox

Toepoel heeft het ook hogerop gezocht. "We zijn naar de politiek in Den Haag gestapt. Rondom het Kamerdebat over cultuursubsidies op 29 juni hebben we het bij de staatssecretaris onder de aandacht gebracht."

Maar het blijft volgens Toepoel lastig om met opera geld te verdienen. "Het spelen van opera is duurder dan wat het oplevert. Een rare paradox, maar dat is wel een beetje hoe het werkt voor een gesubsidieerd operagezelschap. We willen ons graag aan fair pay houden voor onze musici en werknemers - dat wordt ook verplicht door de subsidies. Alleen kunnen we de kaartjes niet opeens duurder maken, we zijn beperkt in wat mogelijk is. De schoen wringt gewoon."

Ster advertentie
Ster advertentie