Podium
NTR

Uitstervende soorten in nieuw stuk John Luther Adams

foto: Pxfuel
  1. Klassiekchevron right
  2. Uitstervende soorten in nieuw stuk John Luther Adams

De Baishan spar, de Franklin Hommel, bergpygmee buidelrat, ze zijn bijna uitgestorven. De Javaanse neushoorn, die bestaat niet meer. Het zijn een paar van de 192 namen van bedreigde soorten die te horen zijn in het nieuwe stuk van John Luther Adams: Vespers of the Blessed Earth. Het gaat op 30 maart in première in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse componist is al veel langer bezorgd over de toestand van de natuur. Die zorgen verwerkte hij bijvoorbeeld in de composities Become Desert en Become Ocean. "Als we zo doorgaan worden we allemaal 'oceaan' door de zeespiegelstijging", zou hij hebben gezegd. Maar hij noemde zichzelf nooit een milieu-activist.

Dat lijkt nu anders. "We moeten onder ogen zien dat de situatie nijpend is", zegt Adams. "We moeten handelen". Met zijn stuk Vespers of the Blessed Earth hoopt hij daartoe op te roepen. "Het meest expressieve dat ik ooit schreef", zegt hij in The New York Times.

Toch is hij niet bezorgd over de aarde. Hij vertelt daarover in de onderstaande video (tekst gaat eronder verder).

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

John Luther Adams, in de video: "De aarde redt zich wel, met of zonder ons. De uitdaging is om onszélf te redden. Wat me nu gaande houdt is het vertrouwen in de volgende generaties. Ik moet iets goeds maken uit de rotzooi die mijn generatie nalaat."

De opsomming van bedreigde soorten in zijn stuk eindigt dan ook met de soort die Luther Adams óók ziet verdwijnen - als er tenminste niets verandert: de mens.

Ster advertentie
Ster advertentie