Podium
NTR

Thomas Beijer ontvangt Nederlandse Muziekprijs

foto: Maarten Koolsfoto: Maarten Kools
  1. Klassiekchevron right
  2. Thomas Beijer ontvangt Nederlandse Muziekprijs

Pianist Thomas Beijer ontvangt de Nederlandse Muziekprijs. De hoogste onderscheiding voor jonge getalenteerde musici. Dat is vandaag bekend gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Quote

Muziek en kunst kunnen wel degelijk wereldproblemen oplossen.

Thomas Beijer

De jury noemt Beijer een ‘uomo universale’: een alleskunner. Thomas Beijer is actief als componist, arrangeur, improvisator, presentator, tekenaar, animatiefilmer, schrijver, artistiek leider, maar toch vooral als kamermusicus en als solist.

Quote

Zijn geraffineerde gevoel voor klankbalans en frasering valt op, naast de intimiteit en directheid. Hij is gezegend met een uitstekende techniek, die volledig ondergeschikt is aan zijn spontane en aanstekelijke wijze van spelen

Jury van de Nederlandse Muziekprijs

Uit het rapport van de commissie: “Met zijn pianistische kwaliteiten als kern, waait Thomas Beijer met alle gemak uit naar verschillende uitingsvormen. Als luisteraar hoor je een begaafde en virtuoze pianist, maar Beijer verstaat daarnaast ook de kunst om de gedachtewereld van een componist, een zielsverwant, tot leven te wekken. Hij speelt het werk, maar laat ook het verhaal daarachter horen. Hieruit blijkt niet alleen zijn liefde voor de muziek, maar ook zijn toewijding en grote inlevingsvermogen.”

In een reactie laat Thomas weten:

Quote

Muziek en kunst kunnen wel degelijk wereldproblemen oplossen. Kunst vormt de manier waarop mensen denken, waarop we omgaan met elkaar en onze omgeving. Het maakt ons empathischer en nobeler. Ik geloof daar heilig in, en ik dank het Fonds Podiumkunsten en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor deze bijzonder eervolle onderscheiding.

Thomas Beijer

Hans Haffmans belt met Thomas Beijer:

Beijer krijgt de prijs uit handen van Gunay Uslu, staatssecretaris van Cultuur en Media. De uitreiking staat gepland op donderdagavond 17 februari in De Oosterpoort in Groningen.

Beluister Thomas Beijer in het Zondagochtend Concert

Concert - Thomas Beijer speelt Schubert en Skrjabin

Concert - Thomas Beijer speelt Schubert en Skrjabin

Nederlandse Muziekprijs

Kandidaten voor de Nederlandse Muziekprijs volgen een studietraject waarin de persoonlijke muzikale ontwikkeling centraal staat. Ze werken met musici uit binnen- en buitenland. Na afloop van het traject adviseert de commissie Nederlandse Muziekprijs aan de raad van bestuur van het Fonds Podiumkunsten of de prijs kan worden toegekend.

Eerdere prijswinnaars waren onder andere pianisten Ronald Brautigam, Martijn van den Hoek en Hannes Minnaar, trombonisten Sebastiaan Kemner en Jörgen van Rijen, blokfluitist Lucie Horsch, slagwerker Dominique Vleeshouwers, vocalisten Peter Gijsbertsen, Jard van Nes, Geert Smits, Christianne Stotijn en Henk Neven, harpisten Remy van Kesteren en Lavinia Meijer, cellisten Pieter Wispelwey en Quirine Viersen, violisten Janine Jansen, Liza Ferschtman en Maria Milstein.

Ster advertentie
Ster advertentie