Podium
NTR

Muzikale aanklacht tegen de vossenjacht

foto: Wikimedia
  1. Klassiekchevron right
  2. Muzikale aanklacht tegen de vossenjacht

Het klinkt als een unieke bezetting. Een trompetensemble dat onder leiding staat van de Nederlandse trompettist Marco Blaauw. Zij spelen tijdens het Holland Festival het stuk Call for the Company in the Morning van componist Raven Chacon. De compositie verwijst naar de vossenjacht. De koperblazers spelen de meeste tijd op één toonhoogte, afgewisseld met solo’s die de opgejaagde dieren een stem geven.

Componist Raven Chacon levert met zijn composities commentaar op de erfenis van het kolonialisme en de voortdurende gevolgen daarvan voor de inheemse bevolking in de Verenigde Staten. In 2022 won hij de Pulitzer Prize in Music voor zijn werk Voiceless Mass.

Opdracht voor de componist

“Ik heb een groep componisten uitgenodigd om aan het werk te gaan voor de trompet en Raven Chacon was de eerste,” zegt trompettist Marco Blaauw aan de telefoon tegen Hans Haffmans in Podium. “Met een bijdrage van de BBC en het Huddersfield Contemporary Music Festival konden we hem een opdracht geven en vorig jaar november de première spelen in het Engelse Huddersfield. Het is natuurlijk fantastisch om het nieuwe stuk te kunnen presenteren tijdens het Holland Festival.”

Signalen van de jacht

Het nieuwe werk refereert aan de signaalfunctie van de trompet. “Raven heeft de functie van de trompet voor het jagen opgepakt. De componist kwam een boek tegen dat eind vorige eeuw werd uitgebracht in Engeland dat de als titel Call the Company in the Morning heeft. Dat is een verzameling van signalen die in dat land tijdens de jacht worden gebruikt. Ieder signaal heeft een andere betekenis en je moet heel goed luisteren om erachter te komen wat het signaal betekent.”

Opgejaagde dieren

Chacon baseerde het stuk Call for the Company in the Morning dus op de signalen die Engelse jagers gebruiken bij de vossenjacht. Je kunt het werk zien als kritiek op de wreedheid ervan. Hoe zit dat? De meeste tijd spelen de trompetten op één toonhoogte. Dat is een verwijzing naar jachtsignalen om te kunnen communiceren met andere jagers. Deze toon wordt afgewisseld met solo’s die een stem geven aan de opgejaagde dieren. En die kunnen hoorbaar geen kant op.

Inheemse bevolking van Noord-Amerika

Voor de componist is alles wat geluid maakt een mogelijk instrument om te gebruiken in zijn composities. En dan maakt het niet uit of dat koperblazers, strijkers, geweerschoten, hondenfluitjes of misthoorns zijn. De componist groeide op in de Navajo Nation, dat is het grootste reservaat van de Inheemse bevolking van Noord-Amerika. Hij behoort tot de Diné, dat is de naam die de Navajo voor zichzelf gebruiken en die eenvoudigweg ‘mensen’ betekent.

Een onmenselijke traditie

Online tijdschrift One World interviewde de componist. Over Call for the Company in the Morning zei hij: “De vossenjacht is verworden tot een sport, een onmenselijke traditie. In dit stuk wilde ik de wreedheid van het doden van een dier voor je plezier aan de kaak stellen. Maar er zijn veel plekken op de wereld waar je geen voedsel kunt verbouwen, zoals de noordpool, of de woestijn waar mijn voorouders leefden. Daar is de jacht een noodzakelijkheid.”

Het Holland Festival begint vanaf 1 juni. Een maand lang zijn er concerten en voorstellingen in Amsterdam. Het bovengenoemde concert hoor je op 20 juni. Lees meer informatie op de website van het Muziekgebouw.

Ster advertentie
Ster advertentie