Podium
NTR

Peteris Vasks ontvangt Europese kerkmuziekprijs

foto: Gints Ivuskans / AFPfoto: Gints Ivuskans / AFP
  1. Klassiekchevron right
  2. Peteris Vasks ontvangt Europese kerkmuziekprijs

De Letse componist Peteris Vasks ontvangt dit jaar de prijs voor Europese kerkmuziek. De prijs wordt in de zomer aan hem uitgereikt tijdens het Festival voor Europese kerkmuziek. Vasks krijgt de prijs voor zijn “diep spirituele werken”.

Peteris Vasks is naast Arvo Pärt de belangrijkste levende componist uit de Baltische staten. Zijn koor-, kamer- en orgelmuziek wordt wereldwijd uitgevoerd. Vasks werd in 1946 geboren. Zijn composities zijn gevormd door de religieuze familie waarin hij opgroeide en het unieke landschap van Letland. In zijn werken zoekt Vasks vaak naar de interactie tussen natuur en mens en de schoonheid van het leven. Daarnaast stipt hij belangrijke thema’s aan, zoals de ecologische en morele teloorgang van de wereld.

De prijs wordt sinds 1999 uitgereikt aan vertolkers en componisten die baanbrekende prestaties leveren op het gebied van sacrale muziek. Eerdere winnaars zijn onder meer componisten Sofia Gubaidoelina, Arvo Pärt, tenor Peter Schreier en het Tomanerchor Leipzig.

Ster advertentie
Ster advertentie