Podium
NTR

Cleveland Orchestra krijgt originele partituur Mahler Symfonie nr. 2

foto: Cleveland Orchestra
  1. Klassiekchevron right
  2. Cleveland Orchestra krijgt originele partituur Mahler Symfonie nr. 2

Het symfonieorkest van de Amerikaanse stad Cleveland heeft een bijzonder cadeau gekregen: de originele partituur van de Tweede symfonie van Gustav Mahler. Volgens het orkest gaat het om de enige, complete orkestpartij in het handschrift van Mahler zelf. Op 28 september kon het publiek in Cleveland de partituur voor het eerst bewonderen.

Het is bijzonder dat een orkest een oorspronkelijk manuscript van zo’n bekende symfonie bezit. De gulle gever is de Oostenrijkse media-ondernemer Herbert Kloiber. Hij is een grote fan van het Cleveland Orchestra. Kloiber kocht de partituur in 2016, op een internationale veiling, maar anoniem. Nu blijkt dus dat hij het was die de ruim 5 miljoen euro voor het document betaalde.

Voor Franz Welser-Möst, chefdirigent van het Cleveland Orchestra, was de kennismaking met de partituur indrukwekkend: "Dit is een van de meest bijzondere momenten die je in je leven kunt meemaken. Door Mahlers handschrift op de pagina's te zien en zijn proces te volgen, voel je je nog dichter bij de componist en bij dit meesterwerk."

Aan het manuscript zit trouwens ook een Nederlands tintje. Mahlers weduwe Alma gaf het in 1920 aan de Nederlandse dirigent Willem Mengelberg. Na de dood van Mengelberg bleef het document in bezit van zijn nazaten en van de Mengelberg-stichting, tot uitgever Gilbert Kaplan het kocht in 1984. Kloiber nam het weer van Kaplan over.

Meer over de geschiedenis van het manuscript

Ster advertentie
Ster advertentie