Podium
NTR

Royal Opera House komt met intimiteitscoördinator

foto: wikipedia
  1. Klassiekchevron right
  2. Royal Opera House komt met intimiteitscoördinator

Het operahuis heeft een intimiteitscoördinator ingehuurd voor de intieme scenes in de nieuwe productie van Händels oratorium ‘Theodora’. Dat meldt The Guardian

Het oratorium van Händel - over een christelijke martelaar die tot prostitutie wordt gedwongen, met verkrachting wordt bedreigd en door de Romeinse autoriteiten wordt terechtgesteld - ging 250 jaar geleden voor het eerst in première in Covent Garden. Liefde, macht, kwelling en dood - door de eeuwen heen is opera gekoesterd om z’n ongebreidelde passie. Maar hoe is dat voor degenen die moord, seks en soms zelfs verkrachting op het toneel moeten uitvoeren?

De Ierse Ita O’Brien moet ervoor zorgen dat de acteurs zich comfortabel voelen.
Voor sopraan Julia Bullock, die de titelrol vertolkt, voelt het als een opluchting. Ze zegt dat ze in het verleden een aantal keren tijdens intieme scenes onnodig fysiek en psychologisch in gevaar is gebracht.

“Sinds de onthullingen tegen Harvey Weinstein zijn coördinatoren zoals ik, meer aanwezig op de sets,” aldus O’Brien. “Opera,” voegt ze eraan toe, “was de meest verheven kunstvorm, en omdat opera, evenals de geschiedenis, meestal geschreven is door mannen, zijn machtsspelletjes een groot deel van het verhaal. Dus om Theodora vrouwelijke kracht te geven, was echt de moeite waard.”

Het oratorium ging maandag 31 januari in première met naast Bullock, ook mezzosopraan Joyce DiDonato.

Ster advertentie
Ster advertentie