Podium
NTR

Druivenproductie verviervoudigd door klassieke muziek

foto: W.carter (Wikimedia Commons)foto: W.carter (Wikimedia Commons)
  1. Klassiekchevron right
  2. Druivenproductie verviervoudigd door klassieke muziek

Niet alleen mensen, ook druiven houden van klassieke muziek. Wijnboer Bas Huisman uit Balkbrug zag zijn productie verviervoudigen sinds hij klassieke muziek draait voor zijn druivenplanten. Dat zegt hij tegen RTL Nieuws.

Van De Vier Jaargetijden van Vivaldi tot Eine Kleine Nachtmusik van Mozart: dag en nacht krijgen de druivenplanten op wijngaard De Reestlandhoeve in Overijssel vanuit speakers klassieke muziek te horen. Volgens Huisman beïnvloeden de trillingen van de muziek de celstructuur van de plant, waardoor die meer water opslaat en meer druiven produceert. Dat zou de gestegen wijnproductie verklaren: die ging van 800 liter per jaar naar 3500 liter per jaar.

Wel klassiek, geen metal

Huisman kwam op het idee toen hij naar nieuwe manieren zocht om de groei van zijn druivenplant te bevorderen. "We hebben snoeimethodes geprobeerd, en de wortels van de planten afgesneden of juist een heel jaar niet gesnoeid’’, vertelt hij. Dat had niet het gewenste resultaat, dus is hij gaan experimenteren met muziek. Maar dat moet wel klassieke muziek zijn: "De trilling van de ene muzieksoort is anders dan die van de ander. Heavy metal heeft een lage frequentie, een andere toonsoort en dat heeft duidelijk een ander effect op de cellen’’, legt hij uit.

Toeval

Plantenfysioloog Sander van der Krol, verbonden aan Wageningen University & Research, bevestigt dat planten op geluiden kunnen reageren. Maar de kans dat muziek van Vivaldi en Mozart de wijnproductie verhoogt, is niet wetenschappelijk bewezen en kan volgens hem ook op toeval berusten.

Lees het volledige artikel

Ster advertentie
Ster advertentie