Podium
NTR

Jazzpianist Ahmad Jamal overleden

foto: Paul Bergen / ANPfoto: Paul Bergen / ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Jazzpianist Ahmad Jamal overleden

Jazzpianist, componist en bandleider Ahmad Jamal is op 92-jarige leeftijd overleden. Jamal begon zijn professionele carrière al toen hij 14 was en die duurde tot aan zijn dood. Bijna 70 jaar lang speelde hij muziek die alle grenzen overschreed: van minimalisme tot klassiek, modernisme en pop. Hij beheerste het allemaal. Hij was een grote inspiratiebron voor vele musici, onder wie Miles Davis: "Al mijn inspiratie komt van Ahmad Jamal", zei Davis.

Al jong bezig met muziek

Ahmad Jamal werd in 1930 geboren als Frederick Russell Jones en begon met musiceren toen hij 3 jaar oud was. Een oom van hem daagde hem uit hem na te spelen en dat lukte. Toen hij 7 jaar was, kreeg hij zijn eerste muzieklessen en drie jaar later componeerde hij zijn eerste stuk. Hij voelde zich aangetrokken tot de Franse componisten Claude Debussy en Maurice Ravel.

In de jaren '50 bekeerde hij zich tot de Islam en veranderde zijn naam in Ahmad Jamal. Zelf zei hij daarover dat zijn nieuwe naam deel uit maakte van zijn achtergrond en erfgoed. "Ik heb mijn oorspronkelijke naam hersteld."

'Jazz is de Amerikaanse klassieke muziek'

Jamal werd vooral bekend als jazz-pianist. Zelf noemde hij jazz de 'Amerikaanse klassieke muziek'. Hij trad veel op in nachtclubs en toerde door de Verenigde Staten. Hij kocht ook een eigen landhuis, waarin hij zijn eigen nachtclub begon. Daar werd – vanwege zijn religieuze overtuiging – geen drank geschonken. Het was geen succes en Jamal bleef met hoge schulden achter.

In 1963 werd Jamal opgenomen in het ziekenhuis. Vermoedelijk was een overdosis de oorzaak. Hij herpakte zichzelf en in 1964 was hij weer volop aan het spelen, toeren en opnemen. In 1994 werd hij door de National Endowment for the Arts uitgeroepen tot Jazz Master en in 2017 won hij een Oeuvre Award bij de Grammy's. In Nederland was hij onder meer te horen tijdens het North Sea Jazz Festival.

Één van zijn uitspraken luidt: "Er zijn maar weinig authentieke benaderingen van het leven, maar muziek is er een van, en dat blijft het ook."

Ster advertentie
Ster advertentie