Podium

Tenor Marcello Giordani overleden (56)

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Tenor Marcello Giordani overleden (56)

Tenor Marcello Giordani is afgelopen zaterdag op 56-jarige leeftijd overleden. Giordani zong de afgelopen jaren ruim 240 voorstellingen aan de Metropolitan Opera in New York. Eén van die opera’s was Francesca da Rimini van Riccardo Zandonai, waarin hij naast Eva-Maria Westbroek stond. Giordani was vaak te zien in de High Definition bioscoopuitzendingen van de Metropolitan Opera. Een aantal van die uitzendingen is op DVD verschenen. De laatste jaren was Giordani actief in zijn stichting de Marcello Giordano Foundation, die zich tot doel stelt jonge zangers te steunen en te begeleiden. Marcello Giordani overleed tijdens een lunch in zijn woonplaats Monte Tauro op Sicilië.

Giordani werd geboren in 1963. Hij was de zoon van een cipier die later een tankstation beheerde. Aanvankelijk was hij vooral te horen in lyrische rollen, zoals Rodolfo in Puccini’s La bohème. Hij specialiseerde zich ook in het Franse repertoire: hij zong de rol van Henri in Les Vêpres siciliennes van Giuseppe Verdi aan de Opéra de Paris. Het was voor het eerst sinds de wereldpremière, 140 jaar eerder, dat de Parijse Opéra dat werk in de originele Franse taal liet uitvoeren.

In de jaren ’90 zong Giordani onder meer in La Traviata en Simon Boccanegra van Verdi bij de Royal Opera Covent Garden onder leiding van sir Georg Solti. Aan de Metropolitan Opera switchte hij van lyrische naar meer dramatische rollen: hij zong onder meer Aeneas in Les Troyens van Berlioz en Dick Johnson in La fanciulla del West van Puccini. In totaal vertolkte hij 27 verschillende rollen aan de Met.

Ster advertentie
Ster advertentie