Podium

Media over de aanstelling van Klaus Mäkelä bij het KCO

NTR
foto: Marco Borggrevefoto: Marco Borggreve
  1. Klassiekchevron right
  2. Media over de aanstelling van Klaus Mäkelä bij het KCO

Afgelopen vrijdag werd bekend dat Klaus Mäkelä met ingang van 2027 de nieuwe chefdirigent wordt van het Koninklijk Concertgebouworkest. Tot die tijd wordt hij artistiek partner van het orkest. Klaus Mäkelä is op dit moment chef-dirigent van het Oslo Filharmonisch Orkest en het Orchestre de Paris. Het Concertgebouworkest en Mäkelä kijken uit naar de samenwerking. De Nederlandse pers is ook blij.

Quote

Sinds zijn debuut bij het KCO in september 2020 leek Mäkelä de droomkandidaat voor de positie. In hetzelfde seizoen werd hij nog twee keer teruggevraagd – zo mocht hij zelfs invallen voor de jaarlijkse Kerstmatinee, voor het KCO een van de ijkpunten in het seizoen.

Merlijn Kerkhof, De Volkskrant
Quote

Het orkest heeft slim en redelijk snel gehandeld. Door Mäkelä voor ten minste tien jaar contractueel vast te leggen hebben andere orkesten het nakijken. Want overal waar Mäkelä nu debuteert, in Europa en in Amerika, zijn orkesten dol-enthou-siast over hem. Het gevaar dat hij zou worden weggekaapt was groot.

Peter van der Lint, Trouw
Quote

Het is een Louis van Gaal-achtige figuur, mensen dóen het graag voor hem. Dat klinkt suf, maar dat is wel de essentie.

Erik Voermans, Het Parool

Ook de buitenlandse pers schrijft over de aanstelling van Klaus Mäkelä bij het Concertgebouworkest.

Quote

Mäkelä hoopt dat zijn aanvankelijke verbintenis van 5 weken per jaar snel zal toenemen en wil zo snel mogelijk ook opera’s gaan dirigeren bij het orkest. Bovendien wil hij beginnen met het maken van opnames.

Joshua Barone, New York Times
Quote

Moeilijk te geloven: deze Finse dirigent is pas 26 jaar oud en toch al chef van 2 beroemde orkesten: het Filharmonisch Orkest van Oslo en het Orchestre de Paris. Nu komt daar nog bij dat hij is gekozen tot chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. […] Als Klaus Mäkelä zijn baton heft, straalt hij verrassend vertrouwen, aanwezigheid en overzicht uit. Kalm en geconcentreerd kan hij zijn energie zonder aarzelen direct overbrengen op het ensemble en dus ook op het publiek.

Harald Eggebrecht, Süddeutsche Zeitung
Quote

De 26-jarige Finse dirigent wordt de achtste chef-dirigent van het Nederlandse orkest, een functie die in het verleden de opvolging heeft gezien van Willem Kes […], Bernard Haitink, Riccardo Chailly, Mariss Jansons en Daniele Gatti. Het controversiële beëindigen van de samenwerking met laatstgenoemde in 2018 leidde tot een lange vacante periode, die ook tot een einde komt met deze benoeming.

Stefano Nardelli, Giornale della musica
Quote

De Klaus Mäkelä-raket ging twee jaar geleden van start toen hij op 24-jarige leeftijd werd benoemd tot hoofd van de Oslo Philharmonic (Noorwegen) en vervolgens werd gekozen om in september volgend jaar de muzikale leiding van het Orchestre de Paris over te nemen. Afgelopen vrijdag werd bekend gemaakt dat de jonge Finse dirigent voor 10 jaar tekent, vanaf 2022/2023 als artistiek partner en in 2027 als chef-dirigent.

Philippe Gault, Radio Classique
Quote

Klaus Mäkelä heeft alle kwaliteiten van een groot dirigent. Hij heeft charme, […] een magnetische persoonlijkheid. […]. De wereld van het concertleven ligt aan zijn voeten.

Pablo Espinosa, La jornada
Ster advertentie
Ster advertentie