Podium
NTR

Nieuwe afleveringen van Hilversumse Muziekschatten: op zoek naar vergeten partituren en onbekende parels

foto: Rachel Pouwer
  1. Klassiekchevron right
  2. Nieuwe afleveringen van Hilversumse Muziekschatten: op zoek naar vergeten partituren en onbekende parels

Vanaf donderdag 24 november komen er gloednieuwe afleveringen van Hilversumse Muziekschatten beschikbaar. In de intrigerende podcastserie gaat Frans van Gurp in het archief van de omroep op zoek naar vergeten partituren en muzikale parels. In de vier nieuwe afleveringen ligt de focus op licht-klassieke muziek die de afgelopen 75 jaar gecomponeerd werd voor de radio.

In het kader van het 75-jarig bestaan van de omroepensembles sloegen de NTR, NPO Radio 4 en Stichting Omroep Muziek (SOM) de handen ineen voor de podcastserie Hilversumse Muziekschatten. In Hilversumse Muziekschatten hoor je de verhalen achter vergeten muzikale parels uit het omroeparchief. Een selectie composities die ooit op de radio heeft geklonken, maar waarvan de opnames verloren zijn gegaan. De partituren zijn gelukkig zorgvuldig bewaard gebleven in de collectie Muziekschatten. De partituren vormen het vertrekpunt van elke aflevering.

Gerelateerde podcast

Het Verhaal

Het Verhaal

De eerste 18 afleveringen van Hilversumse Muziekschatten kun je nu terugluisteren in podcastserie Het Verhaal.

Nieuwe opnames

Podcastmaker Frans van Gurp (NTR) vertelt in Hilversumse Muziekschatten in elke aflevering over de zoektocht, de vindplaats en ontstaansgeschiedenis van het werk. In de vier nieuwe afleveringen spreekt hij onder meer met Philomeen Lelieveldt (conservator collectie Nederlands Muziekinstituut), Jan Jaap Kassies (collectiespecialist van Muziekschatten), musicoloog Elmer Schönberger en Martin Fondse (Componist des Vaderlands).

Zo werpt de podcast een nieuw licht op de laatste 75 jaar Nederlandse gecomponeerde muziek voor de radio. In sommige afleveringen staat één werk van één componist centraal en in een andere aflevering zorgt juist de wisselwerking tussen de verschillende werken en componisten voor een spannend verhaal. Frans van Gurp: "Wat mij verrast aan de collectie Muziekschatten is de enorme variëteit en kwaliteit, van puur amusement tot kunstmuziek en alles ertussen."

Beluister de trailer van Hilversumse Muziekschatten

Wat is licht-klassieke muziek?

De definitie van lichte-klassieke muziek is in de loop der tijd voortdurend veranderd. Na de Tweede Wereldoorlog is er op de radio behoefte aan optimistische muziek. Zo klinkt er veel Amerikaanse repertoire uit musicals door dans en jazz-orkesten. Maar ook boegbeelden uit de Nederlandse ‘ernstige muziek’ componeren zo nu en dan voor de radio, waarbij sommigen heimelijk kiezen voor een pseudoniem. Het begrip ‘Lichte’ muziek wordt nog diffuser als Omroepen als AVRO, NCRV en de NRU specifieke muziek bestellen voor hun programma’s voor doelgroepen, zodat eerder sprake is van ‘toegepaste muziek’. Frans van Gurp: "'Onderhoudende kwalitatieve muziek' dekt misschien de lading beter, want het niveau van de composities en het uitvoeringsniveau zijn verrassend hoog."

Lancering podcast

Op vrijdag 25 november wordt de podcast gelanceerd in Podium op NPO Radio 4. De nieuwe opnames zullen ook te horen zijn in programma's als Podium en het Avondconcert.

De podcast Hilversumse Muziekschatten vormt een onderdeel van de NTR Podcast Het Verhaal en is te vinden op nporadio4.nl/podcasts/verhaal en in je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie