Podium
NTR

Contract Mikhail Pletnev bij zijn Russisch Nationaal Orkest niet verlengd

foto: Dmitry Lekay / AFPfoto: Dmitry Lekay / AFP
  1. Klassiekchevron right
  2. Contract Mikhail Pletnev bij zijn Russisch Nationaal Orkest niet verlengd

Het contract van pianist en dirigent Mikhail Pletnev bij het Russisch Nationaal Orkest is niet verlengd. Pletnev richtte het orkest in 1990 op, maar kan nu geen plannen maken met zijn orkest. Hij woont sinds begin 2021 in Zwitserland en nam zelfs de Zwitserse nationaliteit aan.

Het orkest laat weten, dat zijn contract niet verlengd is. “De beslissing van de directie van het orkest hangt samen met de noodzaak om een langetermijnstrategie voor het orkest uit te stippelen, maar dat is onmogelijk zonder artistiek leider.”

Een paar dagen geleden vertelde Pletnev tegen een Kroatische Krant: “Het is een trieste situatie. Ik kan niet naar Moskou en het orkest kan niet naar mij komen.” Een tijdje geleden is de zakelijk leider vervangen, maar daarover is niets aan Pletnev gevraagd. Er is nog niets bekend over de opvolging van Pletnev als artistiek leider van het Russisch Nationaal Orkest.

Inmiddels is Pletnev bezig met de oprichting van een nieuw orkest: het Rachmaninov International Orchestra. Er spelen in dat orkest 18 musici uit het Russisch Nationaal Orkest naast musici uit het Philharmonisch Orkest van Bratislava, musici uit Wenen en musici uit Oekraïne.

Ster advertentie
Ster advertentie