Podium
NTR

Dirigent Tugan Sokhiev en orkest Toulouse sluiten vrede

foto: ANP/EPA Clemens Bilan
  1. Klassiekchevron right
  2. Dirigent Tugan Sokhiev en orkest Toulouse sluiten vrede

De Russische dirigent Tugan Sokhiev is na een plotseling vertrek, in maart, weer terug bij het symfonieorkest van Toulouse. Hij wilde destijds niet verplicht worden zich uit te spreken over de oorlog in Oekraïne.

Sokhiev haalde in maart dit jaar de pers met een opvallende keuze. Hij stopte als chefdirigent bij het orkest van Toulouse, omdat hij geen stelling wilde nemen in de oorlog in Oekraïne. De burgemeester van de Franse stad had hem gevraagd voorafgaand aan het eerstvolgende concert kort iets over de oorlog te zeggen. Toulouse is partnerstad van Kyiv. Een uitspraak van de dirigent zou op z'n plaats zijn, vond de burgemeester.

Sokhiev weigerde en nam meteen ontslag, na het orkest 14 jaar te hebben geleid als chef. Muziek en politiek moeten losstaan van elkaar, vindt hij. Om zijn neutraliteit te onderstrepen stopte hij ook als chefdirigent van het Bolsjoi Theater in Moskou.

Maar tijden veranderen. Nu heeft hij de banden met Toulouse toch weer aangehaald. De burgemeester heeft zijn eis tot stellingname ingetrokken en op 17 november staat Sokhiev weer op de bok. Volgens Franse media is dat voor het eerst sinds maart en zijn de musici erg blij met zijn komst. "Het was erg ontroerend hem weer te zien", zou een van hen hebben gezegd.

Helemaal koek en ei is het niet. Sokhiev heeft laten weten dat hij regelmatig in Toulouse wil dirigeren, maar het orkest moet op zoek naar een nieuwe chefdirigent.

Ster advertentie
Ster advertentie