Podium
NTR

Oekraïense componist Valentin Silvestrov neemt stelling

foto: wikipedia
  1. Klassiekchevron right
  2. Oekraïense componist Valentin Silvestrov neemt stelling

Eén van de bekendste componisten uit Oekraïne is Valentin Silvestrov. "Ik heb me nooit met politiek bezig gehouden", zie hij eerder deze maand tegen een Duitse omroep. Dat is nu anders. Silvestrov is boos. Heel boos. Terwijl veel van zijn muziek een meditatief karakter heeft.

Silvestrov (84) vluchtte op 8 maart 2022 naar Berlijn. Hij wilde niet weg, maar vertrok om zijn familieleden veiligheid te bieden. In een interview met de omroep Deutsche Welle (zie video onderaan) is hij onverwacht scherp. "Het westen moet met nucleaire wapens dreigen omdat Rusland dat doet, zegt hij. "Poetin is vergelijkbaar met Osama Bin Laden, maar duizend maal gevaarlijker. Hij zou als een terrorist op een internationale opsporingslijst moeten staan".

Silvestrov reageert ook op een open brief waarin Oekraïense kunstenaars opriepen iedere samenwerking met Russische culturele instellingen stop te zetten. "Het werkt niet", zegt hij. "Het is koren op de molen van Poetin. Dan kan hij zeggen: "Kijk eens hoe de hele wereld ons terroriseert!" Dat helpt hem alleen maar om zijn eigen mensen te hersenspoelen. Kom op voor de Russische cultuur. Dat is het gezicht van Rusland, niet Poetin".

Artikel Deutsche Welle
Artikel New York Times

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie