Podium
NTR

Glenn Gould

foto: ANPfoto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Glenn Gould

Vorige week was het precies 40 jaar geleden dat pianist Glenn Gould overleed. Daarom zetten wij hem deze week centraal in onze Gouden Opnamen.

Glenn Gould werd op 25 september 1932 geboren in Toronto, Canada. Toen hij 3 jaar oud was, kreeg hij zijn eerste pianolessen van zijn moeder en toen hij 6 was trad hij voor het eerst op. Al snel bleek zijn muzikale talent, want in datzelfde jaar deed hij al mee met een muziekcompetitie en maakte hij zijn radio debuut in het programma Today’s Children. Naast pianospelen, ontwikkelt Glenn Gould zich ook als componist en organist. Vanaf 1943 studeert hij bij de Chileense pianist Alberto Guerrero. In het voorjaar van 1945 slaagt hij voor zijn conservatorium met de hoogste onderscheiding en in datzelfde jaar maakt hij zijn debuut als professioneel concertpianist.

Tien jaar later tekent hij zijn contract bij CBS en brengt zijn eerste opname uit: Bachs Goldbergvariaties. Deze opname werd een enorm succes en hij werd bekend bij een groot publiek. Hij toerde door Europa en de Sovjet Unie en werd overal enthousiast ontvangen. Bijzonder, vanwege de Koude Oorlog.
Glenn Gould staat vooral bekend om zijn excentrieke uitvoeringen. In 1962 speelt Glenn Gould het Eerste pianoconcert van Brahms met The New York Philharmonic onder leiding van Leonard Bernstein. Voor aanvang van het concert pakt Bernstein de microfoon en legt uit dat hij en Gould het niet eens zijn geworden over de muzikale interpretatie. Het bewuste concert is opgenomen.

In 1964 stopt hij met spelen in het openbaar. Dat komt voor iedereen als een verrassing, maar zelf had Glenn Gould naar dit moment toegeleefd. Hij dirigeerde nog wel concerten. In september 1982 krijgt Glenn Gould een beroerte. Hij wordt naar het ziekenhuis gebracht, waar hij een paar dagen later overlijdt.
In zijn geboorte- en sterfplaats Toronto is een monument voor Glenn Gould opgericht.

Maandag

Orlando Gibbons - Fantasy in
William Byrd - Hughe Ashton's Ground

Gouden Opnamen: Glenn Gould - Maandag

Dinsdag

Wolfgang Amadeus Mozart - Pianosonate nr.11 - deel III, "Allegretto; Alla Turca"
Wolfgang Amadeus Mozart - Fantasie in d kl.t. (KV.397)

Gouden opnamen: Glenn Gould - Dinsdag

Woensdag

Jean Sibelius - Kylikki op.41 ; deel I, "Largamente - Allegro"
Jean Sibelius
- Sonatine voor piano nr.3, op.67 in bes kl.t.

Gouden opnamen: Glenn Gould - Woensdag

Donderdag

Johannes Brahms - Pianoconcert nr.1
Johannes Brahms -
Ballade op.10 - nr.4

Gouden opnamen: Glenn Gould - Donderdag

Vrijdag

Johann Sebastian Bach - Concert voor klavecimbel en strijkorkest nr.1, BWV.1052 in d kl.t. - compleet
Johann Sebastian Bach - Goldbergvariaties - Aria

Gouden Opnamen: Glenn Gould - Vrijdag

Ster advertentie
Ster advertentie