Podium
NTR

Pianist, pedagoog en componist Martyn van den Hoek overleden

foto: vandenhoek.at
  1. Klassiekchevron right
  2. Pianist, pedagoog en componist Martyn van den Hoek overleden

De Nederlandse pianist, pedagoog en componist Martyn van den Hoek is op 24 augustus 2022 overleden. Hij is bekend als winnaar van de eerste editie van het Internationaal Lisztconcours in Utrecht in 1986. Hij zou altijd met de componist Franz Liszt verbonden blijven; tot zijn dood was hij voorzitter van de Franz Lisztkring. Van den Hoek is 64 jaar geworden.

Van den Hoek werd op 7 september 1957 geboren in Rotterdam. Hij studeerde daar aan het conservatorium en sloeg ook zijn vleugels uit naar Moskou, Budapest en New York. Als winnaar van het Lisztconcours in 1986 speelde hij zichzelf in de kijker. Hij onderstreepte zijn status een jaar later nog extra door de Nederlandse Muziekprijs te ontvangen.

Hij was een musicus in de breedste zin van het woord; hij werkte als pianist, begeleider, componist, pedagoog, schrijver en arrangeur. Hij was bovendien een veelgevraagd jurylid, causeur en artistiek leider van diverse festivals. Samen met zijn vrouw Tomiko Kaneko vormde hij een vast pianoduo.

Als docent gaf hij les aan de Universiteit voor Muziek in Wenen en aan de Privat Universit├Ąt. Hij was ook docent aan het Conservatorium in Utrecht waar er mede dankzij zijn inzet een kamermuziekafdeling mogelijk werd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van Mozart tot modern

Op zijn palmares prijken diverse cd-opnames. Natuurlijk ontbreekt de muziek van Franz Liszt niet, maar zijn interesse was breder. Hij nam ook werken op van Chopin en Mozart en moderner repertoire, zoals de Etudes voor piano en orkest van Peter Schat.

Van den Hoek woonde de laatste jaren in Oostenrijk en was al vier jaar ziek. Hij probeerde wel zijn concertpraktijk weer op te pakken. In oktober 2021 trad hij nog op in Nederland.

In Podium vertelde Christo Lelie over Martyn van den Hoek

Ster advertentie
Ster advertentie