Podium
NTR

Reconstructie zeldzame 17e eeuwse klavecimbel

foto: wikipedia
  1. Klassiekchevron right
  2. Reconstructie zeldzame 17e eeuwse klavecimbel

'Dit belooft onverwachte ontdekkingen over de manier waarop muziek voor dit soort instrumenten zou moeten klinken'

In Frankrijk hebben ze een vereniging die zich volledig inzet voor het behoud en gebruik van Franse klavecimbels: Clavecin en France. Genoeg werk te doen. Zo zijn er nog maar 33 Franse klavecimbels uit de 17e eeuw.

Een nieuw project is de reconstructie van een instrument uit 1648. Het is niet meer bespeelbaar en, zoals vele klavecimbels, niet meer authentiek. Er is veel aan verbouwd in al die eeuwen.

De vereniging heeft onderzoek gedaan naar de oorsprong en wil het instrument nu in oude staat herstellen. Bouwers en wetenschappers werken daarbij samen. Het levert niet alleen een instrument op dat weer kan worden ingezet, maar ook meer kennis. 'Dit belooft onverwachte ontdekkingen over de manier waarop muziek voor dit soort instrumenten zou moeten klinken', zo zegt de vereniging.

Dan gaat het met name over werken van de eerste Franse klavecimbelschool, zoals van Louis Couperin en Johann Jakob Froberger.

Nu nog genoeg geld. Pierre Hantaï doet 3 december een duit in het zakje door de opbrengsten van een klavecimbel-concert in Parijs te doneren.

Ster advertentie
Ster advertentie