Podium
NTR

Opera Jevgeni Onegin met uitzicht op het Friese landschap

foto: Opera Spanga
  1. Klassiekchevron right
  2. Opera Jevgeni Onegin met uitzicht op het Friese landschap

Middenin de zomer een toegankelijke opera in de openlucht. Het is het recept voor de succesvolle voorstellingen van Opera Spanga. Dit keer staat er met Tsjaikovski's Jevgeni Onegin weer een schitterende opera op het programma. In Podium sprak Hans Haffmans met sopraan Aylin Sezer. Zij zingt de rol van Tatjana in de opera.

De Turks-Nederlandse sopraan Aylin Sezer zingt de rol voor het eerst, maar trad al vier keer eerder op bij Opera Spanga. "Deze opera stond al lang op mijn lijstje, omdat de muziek zo prachtig is", zegt de sopraan in Podium. De opvoeringen van de opera worden gegeven in halfopen tenten. Alles is dus anders dan in een concertzaal. Geen uitvoering is hetzelfde. De ene keer is het klam en nat, de volgende keer blijft het de hele avond droog.

Eigen draai

Regisseur van de producties van Spanga is Corina van Eijk. Vaak geeft ze een eigen draai aan het verhaal. Ze gaat sekse- en rolverwisselingen niet uit de weg. Al is ze dit keer redelijk dichtbij het originele verhaal gebleven. "De regisseur heeft een sterke visie", zegt Sezer. "Maar niet alles is in beton gegoten. Het is voor ons fijn dat ze luistert naar de zangers." Volgens de sopraan zijn er ingrediënten die Opera Spanga anders maken dan alle andere operagezelschappen. "De artistieke vrijheid en het teamgevoel zijn hier belangrijk. De dirigent repeteert alles mee, ook dat maak je nergens meer mee bij operaproducties. Bovenal is het een heel fijn team: we eten samen, logeren met elkaar, het voelt als familie."

Novelle van Poesjkin

Uitgangspunt van Tsjaikovski's opera is de door Poesjkin in verzen geschreven novelle Jevgeni Onegin. Het verhaal gaat over een onmogelijke liefde. "De jonge Tatjana is een echte boekenwurm en heeft daarmee een heel romantisch beeld van de liefde gecreëerd", zegt Sezer. "Als op een gegeven moment de charmante Onegin opduikt, projecteert ze al haar verwachtingen op hem en wordt dolverliefd, zoals een puber dat kan zijn", legt ze uit. Tatjana is diep onder de indruk van hem. Ze schrijft hem een liefdesbrief, waarop hij haar opzoekt en zegt dat hij geen partij is voor haar. Jaren later is alles anders. Tatjana is getrouwd met de oudere prins Germin. Jevgeni Onegin ontmoet de prins en die vertelt hem hoe gelukkig hij is met haar. Dan zijn de rollen omgedraaid en schrijft Jevgeni Onegin een liefdesbrief aan Tatjana. Als ze elkaar daarna ontmoeten geeft Tatjana toe dat ze hem bemint, maar toch prins Germin trouw zal blijven.

Coming-of-age-verhaal

"Eigenlijk is het een coming-of-age-verhaal: van verliefde puber tot getrouwde vrouw", verklaart Aylin. "Het is best een moedige vrouw: iemand die zich op jonge leeftijd zo onverschrokken uitlaat over haar liefde voor een oudere man. Een man die bovendien behoort tot de elite. Wie durft zo kwetsbaar te zijn? Ze wordt door hem vernederd, maar uiteindelijk wijst ze hem af."

Dans speelt een belangrijke rol bij de uitvoeringen van Jevgeni Onegin. "Dansers verbeelden de verliefdheid van Tatjana. Eigenlijk de fysieke kant daarvan." Het maakte de voorbereiding voor deze productie best intensief. "Om bijvoorbeeld de dans te oefenen zijn we al eind mei begonnen met repeteren."

De première van Jevgeni Onegin is donderdagavond 20 augustus. De speeldata zijn 20, 22, 25, 27 en 29 juli, 1, 3 en 5 augustus. De opera wordt gespeeld in Spanga in de gemeente Weststellingwerf in Friesland. Lees meer informatie op de website.

Ster advertentie
Ster advertentie