Podium

Philip Glass ontvangt Frontiers of Knowledge Award

NTR
foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Philip Glass ontvangt Frontiers of Knowledge Award

De Amerikaanse componist Philip Glass wordt op zijn 85e verrast met een prijs. Hij ontvangt de The Frontiers of Knowledge Award omdat hij zo een unieke muzikale stijl weet te smeden. Een stijl die culturele tradities van over de hele wereld omarmt. Daarbij heeft hij met moed en overtuiging en een frisse benadering zijn eigen pad gevolgd. Zijn muziek spreekt alle generaties publiek aan en hij wordt diep gerespecteerd door kunstenaars uit vele disciplines.

The Frontiers of Knowledge Award wordt ook uitgereikt aan allerlei wetenschappers zoals biologen, ecologen, klimaatwetenschappers, economen en sociologen. Eerdere prijswinnaars in de muziek waren componisten Peter Eötvös, Arvo Pärt, John Adams, Kaija Saariaho, en Sofia Goebaidulina.

Volgens de jury heeft Glass een buitengewone bijdrage geleverd en een grote impact gehad op de muziek en opera in de 20e en 21 eeuw. Zijn meer dan twintig opera’s en veertien symfonieën, soloconcerten, filmmuziek en vele andere werken worden uitgevoerd in alle vooraanstaande operahuizen en door belangrijke muziek ensembles

Quote

I can’t paint a painting, but I can do a piece of music to go with the painting

Philip Glass

Philip Glass zei in zijn dankwoord over de taal van muziek dat hij het zo fantastisch vindt dat hij in de muziek kan werken met mensen wiens taal hij niet eens spreekt. Maar de taal van muziek is toch een andere taal dan die van de beeldende kunst, volgens Glass. “I can’t paint a painting, but I can do a piece of music to go with the painting.” En dat soort kruisingen van persoonlijkheden en kunstsoorten zorgt er volgens de componist voor dat mensen van over de hele wereld bijeen komen in de kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie