Podium
NTR

Anna Netrebko klaagt de Metropolitan Opera aan

foto: Maxim Shipenkov / ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Anna Netrebko klaagt de Metropolitan Opera aan

Er is een nieuw hoofdstuk in de juridische strijd van sopraan Anna Netrebko tegen de Metropolitan Opera in New York. De Russische stersopraan spant een nieuwe rechtszaak aan voor compensatie van de gemiste inkomsten. Het operahuis in New York weerde haar omdat ze zich niet genoeg van de Russische president Vladimir Poetin zou distantiëren.

Ze verwijt directeur Peter Gelb van het operahuis dat hij het publiek tegen haar opzette en de protesten aanjoeg. Netrebko wil minstens 360 duizend dollar ontvangen voor smaad en contractbreuk. In een reactie geeft de Metropolitan Opera aan dat de rechtszaak ongegrond is.

Eerdere zaak

In een eerdere zaak stelde de rechter Netrebko in het gelijk en moest het operahuis ruim twee ton betalen aan de sopraan. De rechter vond toen dat er geen twijfel over bestaat dat zij aanhanger van Poetin is, maar dat daar wel het recht toe heeft.

Protesten

Netrebko behield lang goede banden met het Kremlin en ze ondersteunde de bezetting van de Krim in 2014. Een maand na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft ze zich alsnog uitgesproken tegen Poetin. De contracten in Rusland zijn verbroken, maar in Oekraïne is ze ook niet welkom. Ze staat daar op de sanctielijst.

Anna Netrebko trekt in Europa wel volle zalen, alhoewel dat soms gepaard gaat met protesten. Een recent voorbeeld: na ophef wil de locoburgemeester van Praag dat Netrebko’s geplande uitvoeringen in de stad worden geannuleerd

Ster advertentie
Ster advertentie